• Esileht
  • Mida prognoosivad kinnisvaraspetsialistid alanud aastaks?

Mida prognoosivad kinnisvaraspetsialistid alanud aastaks?

«Endiselt on eestlastel vähem elamispinda inimese kohta kui meie naabritel põhjamaades ja mujal Euroopas ning see tingib ka elamispindade vahetamist. Tahetakse avaramat ja kvaliteetsemat pinda.»

Milliseks täpsemalt kujuneb uus aasta kinnisvaraturul? Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman, Arco Vara kommunikatsiooniassistent Anu Võlma, Ober-Hausi turundusosakonna juht Katrin Klein-Näppi ja Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik Annika Jakobson usuvad üksmeelselt, et ees ootab rahulik, mõõduka hinnatõusu aeg.

Hinnamuutused

Anu Võlma, Arco Vara n Kinnisvara hindade osas on oodata stabiilset aastat, mida iseloomustab mõõdukas hindade kasv.

Peep Sooman, Pindi Kinnisvara n Meie prognoosime rahunevat turgu – hinnad ei lange, kuid samas jääb ka kiire turutõus minevikku. Tugev tõusupotentsiaal on aga väiksemate linnade elamukruntide puhul, samuti maamajadel ja originaalsetel talukohtadel.

Katrin Klein-Näppi, Ober-Haus n Ennustamine ei ole tänuväärne tää ja keegi ei julge äelda, mis juhtub hindadega. Arvata on, et väike hinnatõus siiski tuleb: 5–10%. Imelist kinnisvaratehingutest kasulõikamise aega Eestis, eelkõige Tallinnas ja teistes suuremates linnades küll ei julge lubada. Väikearendajad on veidi tagasi tõmmanud, sest oodatud kasumit ei tule.

Korterid

Anu Võlma, Arco Vara n Tüüpkorterite pakkumismaht hakkas määdunud aastal turul suurenema ning suureneb ilmselt mõnevõrra veel käesolevalgi aastal. Senise soodsa majandussituatsiooni jätkudes ei näe me põhjust tüüpkorterite järsuks hinnalanguseks, pigem prognoosime hindade stabiliseerumist – need kas jäävad samale tasemele, kus nad on, või tõusevad pisut.

Läbimõeldud uute kortermajade projektidele jätkub kindlasti nõudlust, mistõttu uutele korteritele prognoosime mõõdukat hinnakasvu. Nõudlus jääb püsima nii kesk- kui ka äärelinnas paiknevatele uutele korteritele.

Annika Jakobson, Uus Maa n Tallinnas ja Tallinna lähipiirkondade korterite turul on oodata suhteliselt stabiilset perioodi. Keskmiseks hinnatõusuks 2007. aastal prognoosime eri piirkondades kuni 10%.

Eramud ja krundid

Anu Võlma, Arco Vara n Suur nõudlus püsib sel aastal eramajade ja eramukruntide sektoris. Kuna nimetatud sektor läbis määdunud aastal märkimisväärse hinnatõusu, siis sel aastal hinnad nii järsult enam ei tõuse. Mõõdukat hinnatõusu prognoosime tervikliku infrastruktuuriga piirkonnas asuvatele ja kõrghaljastusega kruntidele ning väljakujunenud elamurajoonides (Pirita, Nõmme) pakutavatele kruntidele ja eramutele.

Annika Jakobson, Uus Maa n Elamumaa ja elamute turul on oodata stabiilset aastat. Hinnakorrektsioone (nii korterite kui ka maade-majade puhul) allapoole võib olla objektidega, mille asukoht ja seisukord ei ole vastavuses müügihinnaga.

Katrin Klein-Näppi, Ober-Haus n Eliitrajoonid, nagu Merivälja ja Nõmme, ei kaota kohe kindlasti oma hinnas ja nõudlus nende järele on väga suur. Näiteks ootavad paljud n-ä heade majade turule tulekut. Nõudlus on endiselt suur.

Põllule müügiks ehitatud majade müügiaeg pikeneb. Suurarendajatel on parem positsioon, sest koos rajoonidega arendatakse välja ka infrastruktuur.

Laenud

Katrin Klein-Näppi, Ober-Haus n Kui vaadata üldist Eesti majanduskasvu, jälgida Eesti kommertspankade prognoose ja Euribori liikumist, siis võime väita, et edaspidi väljastatavad kodulaenud ja igakuused laenumaksed tõusevad ja saavad olema n-ä kallimad. Ehitusmaterjalide hinnatõus aitab kallineda ka kinnisvaral.

Peep Sooman, Pindi Kinnisvara n Kui praeguseks on müügiperioodid oluliselt pikenenud ning pangad peavad kõrgete hindade tõttu üha rohkem laenusoovijatele eitava vastuse andma, siis usutavasti olukord aasta teises pooles tänu pidevale palgakasvule muutub ning paljud praegu soovitud laenukünnist mitte ületavad inimesed saavad taas võimaluse endale soovitud eluase soetada.

üüriturg

Annika Jakobson, Uus Maa n Prognoosida võib ka korterite üürituru aktiivsemaks muutmist.

Büroo- ja kaubanduspinnad

Anu Võlma, Arco Vara n Büroopindade arendustegevus on liikumas üha enam äärelinna poole, büroopindade üürihinnad võivad pikemas perspektiivis tõusta, põhjuseks maa- ja ehitushindade tõus.

Kaubanduspindade turgu iseloomustab ka sel aastal koondumine suurematesse keskustesse.

Annika Jakobson, Uus Maa n Büroopindade turul on südalinnas nõudlus jätkuvalt kõrge, selles piirkonnas on ka üürimäärad tõusuteel. Büroopindade arendus suundub kesklinna lähipiirkondadesse. Suureneb nõudlus müügi eesmärgil arendatud büroopindade järele. Kaubanduskeskused tegutsevad ka sel aastal 0% vakantsiga, pinda kaubanduskeskusesse on raske saada ning sellest tulenevalt tõusevad ka üürid.

SL õhtuleht
12.01.07 

 

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus