• Esileht
  • Maksuamet saatis hoiatuskirja 2005. a spekulantidele

Maksuamet saatis hoiatuskirja 2005. a spekulantidele

üle-eelmisel aastal, mis on tuntud kiiresti tõusvate kinnisvarahindade poolest, tehti kokku umbes 56 000 kinnisvaratehingut. Mõne päeva pärast saavad 328 inimest, kes mõnes neis osales, maksuametilt kirja, kuna on tõenäoliselt jätnud tasumata oma tollal müüdud korteri, maja või maalapi pealt teenitud summalt tulumaksu.

Maksuhalduri tähelepanu on pälvinud isikud, kes 2005. aastal ostsid kinnisasja lühikeseks ajaks, ootasid, et selle hind tõuseks, ning siis selle maha müüsid. Spekulandid. Nii jäi ameti hinnangul 328 inimese peale kokku laekumata hinnanguliselt 38 miljonit krooni. ‘Kirjade saatmise eesmärk on anda füüsilistele isikutele võimaluse viia ise füüsilise isiku tuludeklaratsioonis kajastatavad andmed kooskõlla maksuseadustega, suurendades seeläbi edaspidi laekumisi riigieelarvesse,’ ütles maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe.

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuht Andres Hall sõnas ameti tegutsemist kommenteerides, et spekulante see tõenäoliselt ei hirmuta. ‘Spekulantide arvule maksuameti aktiivsem tegevus kindlasti olulist mõju ei avalda, sest makse tuleb ju maksta teenitud kasumilt ja kui ikka on kasumit, millelt maksta makse, peab järelikult tegemist olema tasuva tegevusega,’ rääkis ta.

Hall lisas, et tõenäoliselt võtavad spekulandid kasutusele veidi paremini läbimõeldud ning loodetavasti seaduslikud maksude optimeerimise võtted.

Järgmise etapina on maksuametnikel kavas ette võtta kinnisvara müüvate või vahendvate juriidiliste isikute ning kinnisvara broneeringutega tegelenud isikute maksustamine.

Taust:
* 2005. aasta kevadel saatis maksu- ja tolliamet 1000 ettevõttele kirja, milles viitas võimalikule ümbrikupalga maksmisele neis ettevõtetes.
* Pärast kirja saamist võttis maksuametiga ühendust 302 ettevõtjat ning 495 ettevõtjat muutis oma maksudeklaratsioonis esitatavaid palgaandmeid.
* Täiendavalt laekub kirja saanud ettevõtetelt aasta lõpuni 47 miljonit maksukrooni.
äripäev
17.01.07

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus