• Esileht
  • Kinnisvara müügiks tuleb omanikul hakata varuma järjest rohkem aega

Kinnisvara müügiks tuleb omanikul hakata varuma järjest rohkem aega

Mart Saa, ERI Elamispindade Kinnisvara Oü tegevjuht: 

Samuti on pakkumine Tallinna Lasnamäe, Mustamäe ja õismäe korterite puhul suur. Paljud müüjad hoiavad kuulutusi kuude kaupa üleval, ent tehingu tegemiseks ollakse lõpuks sunnitud hindu langetama.

Samas ei ole ostjad mägedelt siiski täiesti kadunud, kuid erinevalt varasemast kaubeldakse ja valitakse tublisti. Paljud korteriomanikud on soetanud läbi koduvahetusteenuse eramu ning kuna see nüüd valmib, tuleb korter kiiresti müüa, kuna korter on juba laenuga koormatud.

Panga esitatud viimane tähtaeg müümiseks saabub aga peagi. Järelturul on uusi kortereid palju, ent paljud spekulandid püüdsid broneerigu kohe edasi müüa. Juba on kohata ka probleemidesse sattunud spekulante – näiteks kaup ei lähe nii kiiesti kaubaks kui spekulant ootas.

Seetõttu peab osa spekulante hakkama borneeritud kortereid ise välja ostma, sest broneeringuid ei õnnestu edasi müüa. Paljude uute majade kortereid müüakse nä «teist korda uuena», st et spekulant müüb seal juba soetatud korterit edasi.

Kui võimalusi napib, et broneering ise arendajalt välja osta, tuleb sellest kiiresti ja odavalt loobuda. Müügiperioodid on pikenenud kuni kolme kuuni, samas seisavad isegi tõeliselt head ja huvitavad projektid, sest turg on pakkumisi väga täis ja inimestel jagub valikuvõimalusi.

Majade hinnaralli aga jätkub. Aastaga on majade, aga ka rida- ja paarismajade hinnad tõusnud kaks korda. Kui rida ja/või paarismaja boks maksis aasta tagasi Pirital ca 2,5 miljonit, siis nüüd 4,5 miljonit.

Paremate majade hinnad algavad neljastpoolest-viiest miljonist kroonist. Samas pole majade turul veel sellel aastal ülepakkumist oodata.

Kui pikad on müügiperioodid?

Tüüpkorteritel kuni 3 kuud
Nn odavama hinnaklassiga ja üldjuhul Tallinna mägede korterid, millel on palju sarnaseid planeeringuid. Lätis ja Soomes sama periood.

Mittetüüpkorteritel kuni 6 kuud
üldjuhul kesk-ja südalinna korterid, kuigi praeguse suure nõudluse tõttu on neile alternatiiviks ka uued kortermajad kesklinnas, kesklinna äärealadel ning ridamajad linnast veidi väljas. Lätis ja Soomes sama periood.

Eksklusiivsed korterid kuni 1 aasta
üldjuhul vanalinnas või südalinnas asuv korter, mis on kordumatu ja mille väärtust on siiani hinnanud kõrgelt välismaalased ning jõukamad kohalikud elanikud. Lätis ja Soomes 3-6 kuud, kuid eeldusel, et hind vastab kvaliteedile ja pakkumise muule omapärale.

Majadel (kuni 6 miljonit krooni) – kuni 1 aasta
Suur nõudlus hetkel ning müügiperioodid lühemad, aga ilmselt siiski lähima aasta jooksul saab rahuldatud ja algab tavapärane müügiperiood. Lätis kuni 1 aasta, Soomes vaid kuni 4 kuud.

Majadel (üle 6 miljoni krooni) kuni 1,5 aastat
Tegemist eksklusiivsemate majadega ja kallimate asukohtadega. Riias kuni 12 kuud ja Soomes vaid 2-4 kuud.

Maad (kuni 1,5 miljonit krooni) – sõltuvalt aastaajast kuni 4 kuud
Selles hinnaklassis tegemist nn rahvamaja maa hinnaklassiga. Soomes ja Lätis 2-6 kuud.

Maad (üle 2 miljoni krooni) – sõltuvalt aastaajast kuni 1 aasta
Eksklusiivsema maad, mis asuvad hinnatumates piirkondades, näiteks mere ääres, linna lähedal. Soomes ja Lätis 2-6 kuud

Uued korterid – ehitusperiood + kuni 4 kuud
Müügiaeg võib venida isegi pikemaks just suuremahuliste korterelamute või kruntide arendusprojektide puhul, kui müügiühikuid on palju. Lätis ja Soomes müüakse tavaliselt kõik ehituse jooksul või siis kuni 3 kuud peale ehituse lõppemist.

Allikas: ERI Kinnisvara

Postimees Kinnisvara
17.01.07

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus