• Esileht
  • Tallinna odavaimad korterid asuvad endistes ühiselamutes ja vanades puumajades

Tallinna odavaimad korterid asuvad endistes ühiselamutes ja vanades puumajades

Margus Kruut, AT Kinnisvarabüroo

Selliste eluruumide hinnaklass algab 200 000 kroonist ning neil on oma kindel ostjaskond.

Näiteks hinnatundlikud inimesed, kellele suurema pinna eest kommunaalkulude tasumine tekitab raskusi või käib lausa üle jõu. On ju 12 ruutmeetri suuruse toa küttekulud tunduvalt väiksemad kui 1-toalisel tüüpkorteril, kus käetavat pinda on ca 30-32 ruutmeetrit.

Väiksemasse eluruumi kolides kaotatakse kindlasti mugavuses ning endise ühiselamu tuba ka vähem prestiizne kui elamispind tüüpilises korterelamus, rääkimata eriprojektiga või ühe trepikojaga väiksematest majadest.

ühiselamute odavamad korterid on tavaliselt remontimata, ilma tualeti ja pesemisvõimaluseta ning asuvad renoveerimata elamutes. WC olemasolu korteris kergitab hinna juba üle 200 000 krooni. Näiteks müüdi eelmise aasta lõpus Sõle tänava piirkonnas 12 ruutmeetri suuruse pinnaga remonti vajav korter 220 000 krooni eest, mis teeb ruutmeetri maksumuseks 18 333 krooni.

Renoveerimata ühiselamutüüpi majades asuvate korterite hinnatase on üle linna suhteliselt ühesugune, ca 16 ruutmeetri suuruste eluruumide hinnad jäävad vahemikku 300 000 kuni 450 000 krooni. Hinnaskaala odavamasse ossa jäävad remontimata ja esimesel korrusel paiknevad elamispinnad, kallimasse aga kõrgematel korrustel asuvad remonditud eluruumid.

Seega osutuvad määravaks elamu ja korteri seisukord, samuti paiknemine hoones, sest esimesel korrusel olevad elamispinnad on tavaliselt vähem hinnatud. Hotellitüüpi elamute kallimad korterid asuvad renoveeritud majades ja on ületanud maagilise poole miljoni piiri.

Näiteks eelmise aasta sügisel müüdi Akadeemia tee renoveeritud endises ühiselamus põhjalikult remonditud 12 ruutmeetri suuruseid kortereid 380 000 krooniga ja 16 ruutmeetri suuruseid 500 000 krooniga. Kuid juba aasta lõpus tehti üksikuid tehinguid selliste eluruumidega elamus ka hinnaga 405 000 krooni 12  ja 535 000 krooni 16 ruutmeetri suuruse korteri eest.

Kapitaalremondi käigus maja soojustati, vahetati kommunikatsioonid, katusekate, aknad ja uksed. Korteritesse ehitati WC asemele WC-duširuum ning tuppa tehti kääginurk ja paigaldati nn minikääk. Vaadates ruutmeetri hindu, leiab kinnitust põhitõde, et suurema korteri ruutmeetri turuväärtus on üldiselt madalam kui samaväärse, kuid väiksema üldpinnaga korteril.

See tähendab, et näiteks sama piirkonna renoveeritud paneel- või telliselamu samaväärselt remonditud 1-toalise 30 ruutmeetrise pinnaga korteri ruutmeetri hind on kindlasti madalam kui 33 438 krooni ja 2-toalisel veelgi madalam kui 1-toalisel.

Kokkuvõtteks võib äelda, et alla 200 000 tuhande krooniga ei ole võimalik pealinna kinnisvaraturul eriti midagi korda saata, sest kahes suuremas kinnisvaraportaalis on üleval ainult üks pakkumine, mis jääb alla selle summa.

Postimees Kinnisvara
17.01.07

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus