• Esileht
  • Pealinna lähistel maksab eramukrunt poolteist miljonit

Pealinna lähistel maksab eramukrunt poolteist miljonit

Statistikaameti andmeil tehti mullu Eestis hoonestamata maaga kokku 13 647 ostu-müügitehingut. See on võrreldes varasemate aastatega rekordhulk, näiteks ligi kahe tuhande tehingu võrra rohkem kui tunamullu.

Hinnad kerkisid piirkonniti küll erinevalt, aga aasta jooksul oli tõus väga kiire. Näiteks Tallinna ja Harjumaa eramukruntide keskmine hinnatõus aastas küündis statistikaameti andmeil 147 protsendini. äri- ja tootmismaa hinnatõus küündis kohati isegi üle 400 protsendi, kuid keskmine tõus jäi siiski väiksemaks. Seega, hoolimata raskustest ehitajate leidmisel, oli nii eramu- kui ka ärikruntide ostjaid palju.

Maahinnad tõusid mullu kiiresti ning jõudsid aasta teises pooles tasemele, kus samas tempos tõusu enam oodata ei saa. Nõudlus püsib aga jätkuvalt suur ja turuhinnaga võib kinnistu müüa üsna ruttu.

Eramukrundid

Häid eramukrunte on vähe, sest suurem osa atraktiivsematest kruntidest on täis ehitatud. Kliendid seavad krundiostul eeltingimusteks väljaarendatud infrastruktuuri ja kehtiva ehitusõiguse. Ka soovitakse või-malikult kiiret liitumisvõimalust kanalisatsiooni, elektri ning veega. Maatulundusmaa sihtotstarbega kruntide vastu tuntakse huvi vaid juhul, kui tegu on atraktiivse asukohaga.

Tallinna piires, näiteks Nõmmel, võivad kruntide hinnad küündida nelja miljoni kroonini. Miljon kuni poolteist miljonit krooni maksva krundi võib leida Tallinna naabervaldadest – näiteks Saue, Rae, Saku või Raasiku vallast.

Protsentuaalselt tõusid mullu enim Kiili, Saku, Saue ja Keila eramukruntide hinnad, mis varem olid madalamad. Ostjaid meelitasid pealinna lähedus ja hea infrastruktuur – asulakeskustes on koolid, lasteaiad ja kauplused. On ka palju kõrghaljastust, mis on krundiostjatele väga oluline.

Piirkondlikult olid endiselt kõige populaarsemad ja kallimad Nõmme ja Pirita, samuti Haabersti kant (Tabasalu, Kakumäe).

Müügiajad eelmise aasta teises pooles pikenesid, jäädes keskmiselt kolme kuni nelja kuu piiresse. Seda muidugi eeldusel, et müügipakkumine tehti turuhinnaga.

äri- ja tootmismaa

Nõudlus äri- ja tootmismaa kinnistute järele ületab jätkuvalt pakkumist. Eelistatud piirkonnad on Peterburi, Tartu ja Pärnu maantee väljasõit. Tootmismaade turule tulekut on siiani pidurdanud arendajate keskendumine elamumaadele.

 

 

 

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus