• Esileht
  • Tasuta parkimiskoht meelitab äärelinna

Tasuta parkimiskoht meelitab äärelinna

Uus Maa Kinnisvarabüroo äripindade maakleri Marko Kivisalu sõnutsi on kesklinna ummikud ja suured parkimisprobleemid suunanud üha rohkem bürooruumide kliente äärelinna.

Eelistatumad piirkonnad on Sõpruse pst, Mustamäe tee ja Ehitajate tee ehk siis eelkõige Mustamäe suund. Teiselt poolt pakub hulgaliselt uusi pindu ka ülemiste innovatsioonilinnak ning mitmed suured ettevõtted on lepingud sinna kolimiseks juba sõlminud.

Kivisalu hinnangul on ehitushinna tõus ja jätkuv nõudlus kvaliteetsete pindade järele tinginud selle, et uutes ärihoonetes ja valmivates arendusprojektides on büroopinna üürihinnad vahemikus 170-195 krooni ruutmeeter. Suuri hinnahüppeid büroopindade turul ei ole olnud ning jätkub mõõdukas hinnatõus, kuni 10 protsenti aastas.

Kivisalu ei usu, et tasuta parkimine oleks peamine argument kesklinnast mujale kolimiseks, kuna enamasti on uute hoonete ümbruses parkimine tasuline. ‘Pigem on põhjuseks piisavalt suur parkimisala, mis tagab mugava juurdepääsu nii täätajatele kui ka klientidele,’ märgib ta.

Rime Kinnisvara äripindade osakonna juhataja Tanel Veisson kinnitab samuti, et äärelinnas asuvad büroopinnad muutuvad atraktiivsemaks. Kiiret hinnatõusu Veisson linna servas ennustada siiki ei julge, sest aasta-paari jooksul lisandub äärelinna vähemasti 90 000 ruutmeetrit kvaliteetset büroopinda. Arvestades, et südalinna parkimismajades võrdub ühe ääpäevaringse kuukaardi hind juba väikeauto liisingu kuumaksega – ca 2500 krooni – ei ole tasuta parkimine äärelinna kolimiseks vähetähtis argument.

‘Kui siia lisada madalam üüritase, hea ligipääs ka tipptunnil ning miks mitte ka värskem õhk, siis ei olegi äärelinna kasvav populaarsus eriti üllatav,’ räägib Veisson
Webmedia haldusjuht Urmo Pärg põhjendas ülemistele kolimist uute arenguvõimalustega. ‘Enam ei tule ruumi osas füüsilist piirangut ette. Meil on inimeste arv igal aastal kahekordistunud,’ ütles Pärg.

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus