• Esileht
  • Tulu pakub lõunapoolne kinnisvara

Tulu pakub lõunapoolne kinnisvara

‘Uute väljunditena on juba räägitud ka Balkani tiigritest ja Türgist,’ rääkis LHV veebitoodete juht Alo Vallikivi uutest kinnisvarasse investeerimise perspektiividest. Vallikivi rõhutas, et Euroopa Liidu võimalik laienemine nendesse riikidesse on investoritele võlusõna. Ta selgitas, et Kesk- ja Ida- Euroopa riikide kõrval on hakatud rääkima Lõuna-Euroopa riikidest, nagu Albaania, Bulgaaria, Rumeenia, Makedoonia ja Serbia. Vallikivi sõnul oli nende riikide start teistest idabloki riikidest aeglasem, kuid viimastel aastatel on olukord muutunud ning kasv kiirenenud. See on tõmmanud ligi välisinvesteeringuid ning tõstnud kinnisvara hindasid.

Väikeinvestoreid peibutavad eelkõige fondid

Vallikivi rääkis, et Eesti investorile on oluline kindlus ja riskide hajutatus. Seetõttu eelistatakse teiste maade kinnisvarasse investeerimisel fonde. ‘üksikaktsiate puhul on enimkaubeldud kohalikud ehitusfirmad, kuid huvi tuntakse ka Poola ehitus- ja arendusfirmade vastu,’ lisas ta.

Hansa Ida-Euroopa kinnisvara aktsiafondi juht Alvar Roosimaa väljendas kindlat veendumust Rumeenia kinnisvara arengu üle: ‘Olin ise kaks nädalat tagasi Rumeenias, nägin väga huvitavaid suuremahulisi projekte ja kohti, kus kopp kohe-kohe maasse lüüakse.’ Roosimaa põhjendas otse investeerimise vajadust sellega, et Balti riigid on oma arengus teistest Ida-Euroopa riikidest mõned aastad ees. ‘üks majandustsükkel on tipust läbi ja ilmselges languses, sellega koos ka kinnisvara. Balkani riigid, millest mõned kuue kuu eest ELiga liitusid ja mõned alles täätavad selle nimel, on tsükli alguses ja seetõttu äärmiselt huvitavad,’ rääkis Roosimaa. Venemaa ja Ukraina kohta ütles ta, et nemad tulevad lihtsalt nii madalalt tasemelt, et areng on suhteliselt kiire. Nõudlus on praeguses olukorras lõputu, kuna riigid on suured.

Roosimaa oli kindel, et Eesti ja Läti on ilmselt ühed vähesed Ida-Euroopa turud, kus kinnisvara osas languse või vähemalt paigalejäämise riskid valitsevad.

Poola kinnisvaraarendaja aktsiaid märgiti innuga

Roosimaa sõnul on äripäev väga Eesti-keskne ja seda ilmselt paratamatult, aga Arco Vara märkimistulemuste järgi ei maksa liiga kaugeleulatuvaid järeldusi teha.

‘Poola LC Corpi emissioon, mida te eelmisel nädalal Arcoga võrdlesite, märgiti hinnavahemiku tipus kolm korda üle ja ettevõte kaasas investoritelt edukalt 200 miljonit eurot,’ selgitas Roosimaa.

Sampo Panga portfellihalduse valdkonna juht Peeter Luikmel usub, et kinnisvarasektori edulugu võib jätkuda riikides, milles majandusreformid on algusjärgus, kuid valmisolek nende teostamiseks olemas. ‘Kindlasti tasub tähelepanu päärata valimistulemustele Türgis ja Ukrainas.’ Samuti usub Luikmel Balkani piirkonna ja teiste veelgi vaesemate Kesk- ja Ida-Euroopa riikide tugevasse arengusse, kus turumajanduse põhimõtteid tasapisi omaks võetakse. Hiina arengupotentsiaal on Luikmeli arvates pikal perioodil kõrge, kuid lähiajal tasub aasta algusest kestnud tõusule paratamatult järgnev korrektsioon ära oodata.

Luikmeli arvates on Eesti investori riskitaluvus jätkuvalt kõrge – riikidest eelistatakse Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonda. Luikmel rõhutas veel, et kerkinud intresside tõttu on aktsiate kõrval kasvanud huvi ka kohalike võlakirjade vastu ja et üksikutesse aktsiatesse panustamise kõrval tuntakse üha suuremat huvi investeerimisfondide vastu.

SEB ühispanga Eastern Europe ex Russia Fundi juhi Alo Kullamaa hinnangul on usk KIE-majanduse helgesse tulevikku maailmas jätkuvalt väga tugev.

‘Kuigi ajutiselt võib mõnes nišis (nagu näiteks Tallinna korterid) esineda ülepakkumist, siis pikemas perspektiivis on nii elamispindu, ärikinnisvara kui ka infrastruktuuri selgelt juurde vaja,’ on Kullamaa tuleviku suhtes optimistlik.

Vana-Euroopa vastu ei tunne investorid huvi

Määdunud neljapäeval lükkas Euroopa suurim laohoonetele spetsialiseerunud kinnisvarafirma Shurgard Self Storage Europe Ltd edasi oma bärsile tulemise plaani.

Tegemist oli juba neljanda Euroopa kinnisvarafirmaga, mille aktsiaemissioon pole sel kuul õnnestunud.

Shurgard pole bärsiplaanidest küll loobunud. Kinnisvarafirma pikendas aktsiaemissiooni tähtaega ja edastas investoritele ettevõtte kohta uut informatsiooni. Shurgard süüdistas ebaõnnestumises vaenuliku olukorda turul.

Juuni alguses katkestas kahe miljardi naela suuruse aktsiaemissiooni Suurbritannia firma Vector Hospitality Plc, mis kavatses investoritelt saadavat raha kasutada hotellide ostmiseks. Ebaõnnestumise põhjuseks toodi langus Euroopa ja USA bärsidel.

Amethoonetele keskendunud Hollandi kinnisvarafirma Uni-Invest peatas aktsiaemissiooniplaani 19. juunil. Aktsiate müük on peatatud ka Grupo Tremonil.

Allikas: äripäev, 25.juuni 2007

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus