• Esileht
  • Ostjate põud hävitas kõrge hinna lootused

Ostjate põud hävitas kõrge hinna lootused

ERI Kinnisvara hindaja Raul Mäsak räägib tänase äripäeva kinnisvararubriigis, et kui enamasti jääb hinnalangus 10-15% vahele, siis halva juurdepääsuga põllukruntide hind on langenud kuni 30%.

1Partneri hindaja Kaur-Kaspar Kulli peab põlluprojektide üldist 30% hinnalangust liiga suureks. ‘Kui pidada aga silmas krunte, mis asuvad vähetuntud ja kehva infrastruktuuriga piirkondades, võib hinnalangus tõesti aasta algusega võrreldes olla 20-30%,’ märgib ta.

Intressitõus peatas hinnad

Kulli räägib, et kuni aastavahetuseni tõsteti hindu kogu aeg ja ostud tulid tõstmisele järele. Siis aga hakkas intressitõus mõjuma ja müüki tuli palju objekte. Müügiks pidi hinda uuesti alla laskma. 1Partneril endalgi oli üks samasugune kogemus. Eelmise aasta lõpul oli Tallinna piiril olevate paarismajade hind 3,5 miljonit krooni, siis tõstis arendaja hinna 3,9 miljonile. Sellega ei ostetud. Kui arendaja lasi hiljuti hinna taas 3,5 miljonile, hakkas müük jälle minema.

Kinnisvaraturu soikumist kinnitab ka teise kvartali statistika. Reedel konstateeris statistikaamet: ‘Teises kvartalis jäi tavapärane kinnisvaraturu elavnemine tulemata.’ Pikemast aegreast võib näha, et kinnisvaratehingute arv pääras allapoole juba 2005. aasta lõpus, mil hinnad alustasid kiiret mäkkeronimist.

Statistikaameti teatel on paari viimase aastaga võrreldes kinnisvaraturg muutunud märgatavalt rahulikumaks. Nii pankade konservatiivsem laenupoliitika ja kerkivad intressimäärad kui ka elanike sissetulekutest kiiremini kasvanud kinnisvarahinnad on laenamist pidurdanud. Seetõttu on tehingute arv vähenenud, üldine hinnatõus on peatunud ja kohati on hoopis hinnad langenud, seisab statistikaameti pressiteates.

Müük läks läbi häda

Suuremad hinnakukkumised ei piirdu enam ainult uuseramutega. Neid tuleb ette ka kenas ümbruses paiknevate uute korterite puhul. üks näide on Tallinnas Karukella tee kolmetoalise korteri müük. Korterit müünud Priidu Uusen sai korterist lahti esialgu küsitust 700 000 krooni võrra madalama hinnaga ehk 30% loodetust odavamalt.

‘Karukella elurajoon asub umbes 2,5 kilomeetri kaugusel Pirita Selverist ning ringrajast,’ tutvustas Uusen jaanuaris oma korteri asupaika. Omanik soovis maitsekalt sisustatud korteri eest 2 575 000 krooni ehk ligi 37 000 krooni ruutmeetrist.

Jaanuari lõpus lasi Uusen hinna 2 495 000 kroonile ja lisas City24s: ‘Oodatud on ka ostjapoolsed hinnapakkumised.’ Veebruaris täiendas ta reklaami uute piltidega. Soovijad said nüüd teha korteris virtuaalse ringkäigu ja peremees oli organiseerinud spetsiaalse kontaktnumbri neile, kes tahtsid rääkida vene keeles.

Juunis oli Karukella tee korteri hind kukkunud juba 1 895 000 krooni peale. ‘Müüa hea asukohaga kena ja valgusküllane korter, ideaalne noorele perele või noorpaarile,’ kiitis maakler Gina Heinväli. Kõigi pankade aktsepteeritava hindamisakti järgi oli korteri turuväärtus 2 300 000 krooni. Juulis müüs Priidu korteri 1 850 000 krooniga, mida oli umbes sama palju, kui peremehel 2006. aasta aprillis välja käia tuli.

Kommentaar

Peep Sooman
Pindi Kinnisvara

Kolmandik müüb turuhinnaga, teisel kolmandikul on veidi üle hinnatud, neil piisab müügiks 10-15% langetamisest. Viimasel osal on kinnisvara lootusetult üle hinnatud. Täna ei kauple ostja mitte 10-15% allahindlust, vaid vaatab, et saaks laenu kuumakse makstud. Kuna pank ei anna laenu, ootab ostja, kas saab 5miljonilise maja 4,5 miljoniga. Ja kui ei saa, ei juhtu ka midagi, ta elab lihtsalt oma vanas kodus edasi.

Merike Teder
ülemiste elurajooni arendusjuht

Lasime hindu alla. Kui algul maksis ruutmeeter 32 000 krooni, siis praegu 29 000. Ostjaid on vähe. Mitu klienti on loobunud, sest pangad ei andnud laenu. Nõutakse omafinantseeringut, varem sai ilma ja kui ühest pangast laenu ei antud, siis teisest sai. Praegu on nii, et kui üks pank ei anna, ei anna ka teised. Lähitulevikus me hindu rohkem alla lasta ei plaani. Oleme äraootavad, nagu ostjadki.

Kinnisvaraturg jäi tavapäratult rahulikuks
  • Notarite andmetel tõestati 2007. aasta II kvartalis 13 750 kinnisvara ja hoonestusõiguse ostu-müügitehingut koguväärtusega 17 miljardit krooni.
  • Teises kvartalis tehti tehinguid veidi rohkem kui esimeses kvartalis, kuid teisele kvartalile omast aktiivsust kinnisvaraturg ei saavutanud.
  • Esimese kvartaliga võrreldes kasvas teises kvartalis tehingute arv 1%.
  • Tehingute koguväärtus suurenes teises kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes tehingute arvust veidi kiiremini.
  • 57% ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid, 23% hoonestamata kinnistud, 13% eluhooned ja 6% mitteeluhooned.
  • üle poole (54%) ostu-müügitehingutest tõestati Tallinna ja Harjumaa notarite juures.
  • Tallinnas ja Harjumaal sõlmitud tehingute väärtus hõlmas ostu-müügitehingute koguväärtusest kolm neljandikku.

Allikas: statistikaamet

Allikas: äripäev 21.august 2007

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus