• Esileht
  • Rajatavatel keskustel on üürnikud juba olemas

Rajatavatel keskustel on üürnikud juba olemas

Lähema paari aasta jooksul laienevad enamik suuri kaubanduskeskusi, kuid praegu endale neisse pinda soovivad kaupmehed on juba hiljaks jäämas – eelkokkulepped uute kauplustega on juba sõlmimisel.

Kui muud ettevõtted pigem külmutavad investeeringuid ning valmistuvad võimalikeks rasketeks aegadeks, siis kaubanduskeskuste puhul kehtib põhimõte, et kes ei laiene, seda pole olemas. See annab märku kõrgetest ootustest jaekaubandusturul. Siiani pole pidanud ei poodnikud ega keskuste omanikud ka pettuma.

Laienemisplaanide teemal on sõna võtnud Rocca al Mare, ülemiste, Järve ja Kristiine keskuste esindajad. Vaid Viru keskus on sunnitud jääma olemasoleva mahu juurde, kuna laieneda lihtsalt pole kuskile. Turule lisandus hiljuti ka Rottermanni keskus, millele ennustatakse hoolimata raskest algusest helget tulevikku. Lisaks planeeritakse lähiaastatel rajada Tallinna piirile Tallinna mõistes gigant – 115 000 m2 suurune Gate Tallinn.

Ainuüksi Rocca al Mare keskuse investeeringute maht ulatub miljardi kroonini, mis muudab praegu 28 500ruutmeetrise keskuse ligi kaks korda suuremaks. Samasse suurusjärku jäävat ka ülemiste laienemiskulutused, mis muudab niigi juba suurima keskuse veel 30 000 m2 võrra suuremaks. Teiste investeeringute mahud on väiksemad.

Samas on selge, et sellises mahus investeeringuid ei võeta ette uisapäisa. Suulised kokkulepped selles äris ei kehti, vähemalt ankurüürnikega sõlmitakse pikaajalised üürilepingud veel enne ehitustääde algust. Kaubanduskeskuste omanikel on pikad nimekirjad pinnasoovijatest, kelle hulgast tehakse vastavalt keskuse kontseptsioonile sobiv valik, vältides ka liiga tihedat sisemist konkurentsi.

Nõudlus keskuste pindade järele on ülisuur. Kui kaupmehel on valida, kas ta peab väikest poodi teistest eraldi või lääb oma äriga kaasa suures kaubanduskeskuses, siis valik langeb pea alati viimase kasuks. ühtne turundus ja suurte allahindlusperioodide reklaamikampaaniad meelitavad keskused inimesi täis ning nii saab esindatav kaubamärk tuntust juurde. Ilmselt hinnapoliitikas siiski suuri muutusi ei tule. Keskuste omavaheline konkurents hoiab suurejoonelistest laiendustäädest hoolimata hinnad stabiilsena. Suuremate, ca 500 ruutmeetriste pindade kuu-üür jääb 300-500 krooni vahemikku ruutmeetri kohta, väiksemate puhul aga 1500 krooni.

võrdlus
    ülemiste keskus on Tallinna suurim, valik suuremaid kaubanduskeskuseid, m2

  • ülemiste keskus 40 000
  • Viru keskus koos Tallinna Kaubamajaga 39 000
  • Järve kaubanduskeskus 38 100
  • Kristiine kaubanduskeskus 30 000
  • Rocca al Mare kaubanduskeskus 28 500

Allikas: 11.veebruar 2008.a. äripäev 

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus