• Esileht
  • Koduvahetajaid ähvardab tulumaksukohustus

Koduvahetajaid ähvardab tulumaksukohustus

Lisaks peavad koduvahetajad tulumaksu tasuma üüritulult.

Maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo selgitas, et seaduse järgi on inimene tulumaksust vabastatud juhul, kui kinnisvara oli vahetult enne müüki tema eluase. ‘Oleks soovitatav, et enne müüki oma eluaset välja ei üüritaks,’ ütles Kindsigo.

Samas on üsna levinud, et koduvahetajad on end uude elupaika sisse seadnud ja ruutmeetrite järgi jaotatavaid kommunaalkulusid tuleb maksta mõlema eluaseme eest.

Kindsigo nentis: ‘Küttekulu võib olla argument, aga siis tekib paar tudengit üürile võtnud korteriomanikul tulumaksukohustus. üüritulu tuleb järgmise aasta deklaratsiooni kirja panna.’

Oodatakse hinnatõusu

Kinnisvarabüroo Landlord atesteeritud maakleri Anu Trisna sõnul ei ole väga levinud, et koduvahetajad oma vana eluaseme enne müüki kolmeks-neljaks kuuks välja üürivad. Seda võis täheldada aasta-paari eest. Küll aga on sagenenud pooleaastased üürilepingud, seda just müüjate soovil.

Põhjuseks on jahenenud ostu-müügi- ja üüriturg, selgitas Trisna. ‘Kõik loodavad, et läheb üle, ja sügisel saab hinda tõsta,’ ütles ta.

Kui suurema eluaseme soetanud pere vajab kohe raha, müüb ta vana kodu odavamalt. Kes aga kohe raha ei vaja, üürib selle pikemaks ajaks välja.

üürnikku valitakse hoolega

Trisna rääkis, et viimasel ajal on omanikud üürnike suhtes järjest valivamad. Viimased kulutavad paratamatult korteri väljanägemist ning vähendavad selle turuväärtust.

Domus Kinnisvara maakler Danel Valge ütles, et teavitab oma kliente tulumaksukohustusest, kui nad soovivad korterit enne müüki välja üürida.

Valge müüb praegu City24 vahendusel korterit Tallinnas Haaberstis Kärneri 3. Kolmetoalise 67ruutmeetrise eluaseme hind on 3,1 miljonit krooni. Samal ajal pakub Valge korterit üürile 10 000 krooni eest kuus.

‘Omanik plaanib mujale elama minna,’ rääkis Valge koolieelikust lapsega pere korterimüügi põhjustest. ‘Erilist vahet pole,’ lisas ta omaniku eelistuste kohta, sest küsitud hinda täielikult sisustatud korteri eest praegu ilmselt ei saa.

‘Olen kuulnud,’ vastas Valge küsimusele, kas ta teab, et väljaüürimise korral küsib maksuamet tulumaksu, sest ei pea kodu enam müüja eluasemeks. ‘Me tegeleme ka tema maksuasjadega, sest ta pole Eesti kodanik,’ märkis Valge kolmetoalise korteri omaniku kohta.

Pangalt tuleb luba küsida

Sampo Panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe sõnul peab koduvahetaja pangalt müüki pandud korteri väljaüürimiseks loa saama.

‘Kui klient soovib lisatagatise müügiperioodil välja üürida, on ta kohustatud sellest panka teavitama. Iga taotlus vaadatakse eraldi läbi ning tehakse otsus,’ selgitas Mäe.

Mäe sõnul hindab pank koduvahetajate maksevõimet nii lisatagatise müügiaegsete intressimaksete kui ka hilisemate laenumaksete põhjal. Panga hinnangul kinnisvara väljaüürimisest tekkiv tulumaksukohustus maksevõimet ei vähenda ja suurt probleemi selles ei nähta.

‘Võrreldes 2005.-2006. aastaga on lisatagatiste müügiperioodid pikenenud. 2007. aasta sügisel aktsepteerisime, sõltuvalt objektist, 9- kuni 12kuulist müügiperioodi,’ rääkis Mäe ja lisas, et varem kulus laenuklientidel vana kodu müügiks kuni kuus kuud.

Kommentaar

Evelyn Liivamägi
maksu- ja tolliameti otseste maksude talituse juhataja

Et järgmine eluase poleks tulumaksu võrra kehvem, pole seal mingit määratlust, kui kaua peab korteris või majas sees elama. Eluaset võib vahetada ka mitu korda aastas, ilma et kodu müügist saadud summalt tuleks tulumaksu maksta. Suvilate müügi puhul kehtib samas kaheaastane piirang. Kui müüa suvila enne kahe aasta määdumist, tuleb saadud summalt maksta tulumaksu.

Allikas: 21.aprill 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus