Kõik ei mahu maakleriks

Kuid uue tääkoha või vähemalt lisateenistuse järele peavad paljud neist hakkama vaatama küll. Ei pea tulema krahhi, et mõista, et ilus elu kinnisvaraturul on mõneks ajaks määdas. Alates kinnisvaraturu tipphetkest 2006. aastal on tehingute arv vähenenud pea kaks korda. Kui kinnisvaratehingute rahaline väärtus on kahanenud järjest neli kvartalit, siis tehingute arv juba kaheksa kvartalit. On kinnisvaramaaklereid, kellel on kadunud pea kogu teenistus.

Külli Kaljulind ise leidis uue põhitääkoha projektlahenduse konsultandina, kelle tääks on servituudilepingute koostamine ja maaomanikega läbi rääkimine. Turu jahtumine mängis tääkoha vahetusel suurt rolli. ‘Olen põhiline pere ülalpidaja ega saanud oodata, käed rüpes,’ nendib Kaljulind, kelle tuttavad maaklerid hangivad samuti kõrvalt muud teenistust.

Lisaks sissetulekute kukkumisele oli harjumatu ka äkitselt tekkinud vaikelu. ‘Buumi ajal oli tohutult tegevust, ja järsku tekib vaikus,’ kirjeldab Kaljulind. Kuigi maakleriks hakkamine oli aiandusharidusega naise jaoks samuti radikaalne otsus, tegi tema ära kutseeksami ja on praegu kuri libamaaklerite peale.

Paljud maaklerid peavad uue ameti otsima

Kaljulind ja tema tuttavad pole erand. ‘Kaadrivoolavus on suurenenud,’ tähendab Uus Maa Kinnisvara värbamisspetsialist Monika Kähr. Ta ennustab, et suuremad liikumised leiavad aset suvel ja sügiseks on pilt selge. ‘Uusi tulijaid on siiski vähem kui varem,’ sõnab Kähr, kelle sõnul jäävad tääle head spetsialistid.

Aasta alguses avaldas 1Partner Kinnisvara uuringu tulemused, millest selgus, et õige pea paneb uksed kinni veerandsada kinnisvaravahendusega tegelevat ettevõtet ehk pea kümnendik 300st turul tegutsejast. Kas turult lahkub ka kümnendik maakleritest? See on Staaring Kinnisvara juhatuse esimehe Peeter Nurmi sõnul liigagi tagasihoidlik prognoos.

Maakleri elukutse populaarsus on igatahes kahanenud. Kutseeksami tegijaid oli tänavu kevadel poole vähem kui mullu. Ja kui mõni aasta tagasi olid kinnisvarateemalised koolitusgrupid kohemaid huvilistest pungil, siis nüüd on osalejaid raske kokku saada.

Esimeses järgus peab turult lahkuma libamaakleritena tuntud seltskond, nendivad kinnisvarafirmad. Oü Kinnisvaraekspert Tallinn asedirektor Aivar Roosik nendib, et maakleriks olemine pole enam kerge rikastumise võimalus. ‘Trepikojamaaklereid, kes ainult raha küsisid ja ise midagi ei teadnud, oli siin ju palju. Nende jaoks on küll nüüd turg täis,’ sõnab Roosik, kelle sõnul minnakse ära just buumi kõrghooajal tekkinud firmadest.

Kinnisvarafirmad kärbivad tegevuskulusid

Teiseks saab määravaks tääkogemus. ‘Kuigi tehingute arv on vähenenud kõigil maakleritel, annab see kõige valusamini tunda vähese staaÌÉå_iga maaklerite hulgas ehk siis nende hulgas, kes sisenesid kinnisvaraturule 2007. aastal,’ nendib 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter.

Ent – kui vähesed staarid välja arvata, siis sissetulekud on vähenenud kõigil. ‘üsna mitmed kinnisvarafirmad, ka suuremad, on oma tegevust koomale tõmmanud, ära on antud üleliigseid büroopindu, koomale on tõmmatud kulusid,’ sõnab Vahter. 1Partner Kinnisvara ise on suutnud täätajate arvu stabiilsena hoida, aga laienemisplaanid tuleb temalgi praegu unustada.

Vahter nendib, et üldisemalt siirduvad maaklerid müügi- ja teenindussfääri, sest just seal tuleb klientide teenindamise kogemus kasuks. Nurm leiab, et paljud leiavad nüüdki rakendust keskastmejuhtidena, kust nad ka maakleriteks tulid. Kuna enamikul maakleritel on kõrgharidus, siis päärduvad paljud tagasi oma põhiala juurde.

Kuna kokku kuivavad just buumi ajal loodud väiksed firmad, siis on liikumist näha ka sektori sees suurematesse ettevõtetesse. Tugevatele firmadele on see muidugi mokkamääda. Domus Kinnisvara peamaakler Maria-Kristina Sarapik tervitab tihenevat konkurentsi. ‘Vahepeal oli iga taksojuht ja poemüüja arendaja,’ sõnab Sarapik. ‘Praegune olukord on suurepärane, sest turg sunnib ebaprofessionaalseid inimesi lahkuma.’ Kähr nõustub, et paljude tegevuse lõpp lisab leiba nende lauale.

Vahtergi on märganud, et täätajaid on lihtsam leida. ‘Vahepealsel buumiperioodil olid kandideerijate palgaootused liigsuured, võrreldes nende oskuste ja kogemustega. Täna on see suhe rohkem paigas,’ sõnab ta.

Tasub teada
  • Kokku tegutseb Eesti turul hinnanguliselt ligi 2000 maaklerit.
  • Neist kutselisi maaklereid on ligi 250.
  • Maakleri teenustasud jäävad 2-5% vahele, praegu on levinud tasuks 3-4%.
  • Minimaalseks käibenõudeks nt büroos Uus Maa on 50 000 krooni kuus, mis kehtib alustavatele maakleritele.

Allikas: 9.juuli 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus