• Esileht
  • Korteri saab viiendiku odavamalt kui mullu

Korteri saab viiendiku odavamalt kui mullu

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide analüütiku Annika Jakobsoni sõnul on hinnalangus olnud juunis ja juulis suurem kui varasematel kuudel, jäädes 5 ja 9 protsendi vahele. Aasta algusest on hinnad Tallinnas langenud umbes 12 protsenti ning võrreldes tippajaga 2007. aasta kevadel umbes 22 protsenti.

 

Praegu teevad tehinguid need, kellel on vaja teha. Need, kes lihtsalt tahavad paremaid elamistingimusi, pigem lükkavad edasi.

Peep Sooman, Pindi Kinnisvara juhatuse liige

 

Ostjad on pessimistlikud, tehes kinnisvaratehinguid vaid vajadusel ning kallimate korterite ostu kaalutakse väga pikalt ja tõsiselt, tõi Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman välja Tallinna korterite hinnalanguse põhjuse.

Kinnisvara soetatakse vaid suure vajaduse korral

‘Inimesed on tuleviku suhtes ebakindlad, negatiivne foon on piisavalt võimas, et ostuotsust edasi lükata,’ sõnas Sooman. ‘Praegu teevad tehinguid need, kellel on vaja teha. Need, kes lihtsalt tahavad paremaid elamistingimusi, pigem lükkavad edasi,’ ütles ta.

Soomani sõnul mõjutab hinnalanguse suurust kindlasti see, et praegu tehakse tehinguid eelkõige odavama varaga, mis ajab keskmise tehingu ruutmeetri hinna madalamaks. Kalleid asju on pakkumises palju, kuid ostjad pole altid nende eest soovitud hinda maksma.

‘Mida kauem see negatiivne foon jätkub, seda suurem surve on ka hindadele,’ kinnitas Sooman.

Soomani sõnul on kindlasti varagruppe, kus edasine hinnalangus on põhjendatud – veel on turul ülehinnatud varasid.

Heas seisukorras korterite hinnatase püsib

Arco Vara maakleri Maia Daljajevi sõnul puudutab langus eelkõige elamispindu, mis on viletsas seisus või kehvas piirkonnas.

‘Laias laastus võib äelda küll, et langus on olnud umbes 20 protsenti – mõnede objektide hinnad on langenud rohkem, mõnede objektide hinnad ei ole aga üldse langenud,’ sõnas Daljajev. ‘Odavamaks lähevad elamispinnad, mis asuvad ebasobivas asukohas või mille omanikud on sattunud makseraskustesse või mis on kehvas seisukorras,’ lisas ta.

Daljajev lisas, et makseraskustega elamispinna omanikud võivad sattuda finantsasutuste surve alla ning leidmaks varale ostja, panevad nad oma korteri müüki madalama hinnaga.

Taust
  • Maa-ameti andmebaasi järgi vahetas juulikuus Harjumaal omanikku 743 ja Tallinnas 610 korterit.
  • Tänavu aasta esimese seitsme kuuga on Tallinnas korteriomanditega tehtud veidi üle 4330 tehingu, mis on 35 protsenti vähem kui eelmise aasta samal perioodil.
  • Enim tehinguid toimus Lasnamäel, Mustamäel ja kesklinnas. Mustamäel tehti juulis isegi rohkem tehinguid kui aastatagusel perioodil.
  • Võrreldes juuniga langesid hinnad kõige rohkem Mustamäel ja Kristiines. Keskmine tüüpkorterite hind magalapiirkondades on 16 000-20 000 kr/m2.

Allikas: 18.august 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus