• Esileht
  • Eraisikud ja arendajad peletavad maaklereid

Eraisikud ja arendajad peletavad maaklereid

üha enam lisandub kinnisvara vahendavaisse netiportaalidesse nn tavakasutajaid, kes püüavad korterit, maja või suvilat ise, maaklerit palkamata, müüa. Kes selle tee on läbi käinud, pole pääsenud maaklerite kõnedest, kes end appi pakuvad. Et pealetükkivaid vahendajaid eemale peletada, on nii mõnegi kuulutuse juures palve “Maakleritel mitte tülitada!”. Ent tihtipeale ei takista see vahendajaid helistamast, seda on kogenud ka Kalev (40), kes müüb maja Sakus ja Raplamaal Kohila vallas. Uhiuute majade hinnaks on 1,77 miljonit krooni ja kuulutuse juures on märkus “Maakleritele vaatamine tasuline”. “Kui soovivad, eks ikka näitan, aga vaatamine maksab viissada krooni,” hoiatab Kalev.

Ta selgitab, et sellise ettevaatusabinõu oli ta sunnitud kasutusele võtma, et maaklereid eemal hoida. Siiani täätavat see hästi, ükski pole huvi tundnud. “Kui maaklerid sekkuvad, läheb asi keeruliseks,” tunnistab Kalev oma pelgust vahendajate suhtes. “Hakkavad hinda korrigeerima, siis igaüks müüb eri hinnaga, see tekitab ostjas segadust.”

 

Saab ka ise hakkama

 

Pirital müüb 7,5 miljoni krooniga maja proua Sepp. Netikuulutuses on suurte tähtedega kirjas “otse omanikult”. Sepp selgitab, et ta ei näe põhjust maksta maaklerile, kui suudab müügiga seostuva ise korda ajada. “Raske on pükse üle pea selga tõmmata,” vastab ta küsimusele, kas keeruline pole. Sepa sõnul on paar maaklerit talle juba helistanud ja avaldanud soovi objekti ise müüa. “Olen küsinud, et kas neil on mõni klient, kes oleks ostust huvitatud, ent klienti neil pole olnud,” põhjendab Sepp, miks ta on sellistest pakkumistest loobunud. Ta on varemgi kinnisvara omal käel müünud ja tunnistab, et on sattunud maaklerite otsa, kes on üpris pealetükkivad.

Arendaja Jüri Anepaio müüb Tartumaal Mäksa vallas majakarpi alla miljoni krooniga ja lubab samuti kuulutuses, et müük toimub otse omanikult. “Maakler tahab oma osa saada,” põhjendab ta vahendajata müüki.

Imre Viilukas pakub Võrus Kubja järve ääres alla kahe miljoni krooniga maja. “Ise ehitasin, ise müün,” selgitab ta. Viilukas on varem maakleritääd teinud ja kinnitab, et selles pole midagi kontimurdvat. Tema sõnul paneb maakler nõndasamuti kui tema kuulutuse netti üles ja suuremat vaeva ta ei näe. Praegu müüb sama maja ja sama hinnaga üks tema maaklerist sõber, kes ise tegi ettepaneku müügile kaasa aidata. Muul juhul poleks mees maaklerit oma asjade ligi lasknud.

Ta lisab, et huvi maja vastu on lahja, kuigi alla 14 000-kroonine ruutmeetri hind on ehitushindu arvestades madal. “Ega ise suurt ei teeni, maksud ka veel maksad ära ja nullivärk,” lisab ta. Viiluka sõnul ei tasu praegu enam müü-gieesmärgiga ehitama hakata.

Mari-Liis Liivamägi peab maakleriteenust liig kalliks, sel põhjusel on ta hakanud ka pooleli olevat maja Pärnumaal Sindis ise müüma. Hind on 1,3 miljonit krooni, mille pealt tuleks maaklerile tema sõnul maksta 50 000–70 000 krooni. Liivamägi kahtleb, kas maakler müügil enamat teeks, kui ta ise.

 

Eraisikuid aina rohkem

 

Kinnisvaraveebi KV.EE juhatuse liikme Tarvo Tesloni sõnul hakkasid eraisikud aktiivsemalt kuulutusi üles panema määdunud aasta suvest. Kui enne seda moodustasid eraisikute kuulutused vaid protsendi ülejäänud pakkumistest, siis kevadeks kasvas see viie protsendini. Pärast suvepuhkusi on eraisikute kuulutuste arv hakanud taas kiirelt suurenema. “Just augusti lõpust on eraisikute kuulutuste osa tõusnud poole kuuga julgelt kolmandiku võrra,” lisab ta.

“Arvatakse, et maakler ei saa müügiga hakkama. Vahepeal hakkasid firmad kaduma, osa lõpetas tegevuse, osa viskasime võlgnevuste pärast välja, ja inimene märkas äkki, et tema kuulutust polegi enam üleval,” pakub ta põhjusi.

Allikas: 11.september 2008.a. Eesti Päevaleht

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus