• Esileht
  • Oberschneider: tõusu tuleb oodata üle aasta

Oberschneider: tõusu tuleb oodata üle aasta

‘Ma ei usu, et langus enne kahte-kolme aastat tõusule päärdub. Pärast seda hakkavad hinnad jälle vaikselt tõusma, aga see võib ka kauem võtta,’ ütles Oberschneider eelmisel nädadal äripäeva konverentsil ‘äriplaan 2009’.

Oberschneideri sõnul ei kuku kinnisvarahinnad kolinal, vaid pigem tasapisi laskudes, ning korterite hinnad ilmselt enam kuigipalju ei kuku. ‘Te ei müü ju oma kodu ära, et kolida üle tänava lihtsalt sellepärast, kuna kardate oma maja hinna langust 15 protsendi võrra,’ ütles Oberschneider. ‘Ilma detailplaneeringuta arendamata maa osas olen pessimistlikum – need hinnad peavad langema märkimisväärselt,’ lisas ta.

Tallinna hinnad põhja ligi

‘Kui vaadata praegust seisu kinnisvaraturul, kus vara on kallis ja finantseerimisega kitsas, siis võib minna veel aastapäevi või rohkemgi, et saavutada uus tõus,’ sõnas kinnisvaraettevõte Uus Maa juht Jaanus Laugus.

Laugus nõustus Oberschneideriga selles, et korterite hinnad Tallinnas on põhja lähedal. Tema sõnul haaratakse headest pakkumistest endiselt kiiresti kinni ning huvi eluasemete vastu langenud ei ole. ‘Küsimist on palju,’ lisas Laugus.

Mis aga puudutab detailplaneeringuta arendamata maid, siis siinkohal lähevad Oberschneideri ja Lauguse vaated mõnevõrra lahku.

Rohkem tuleb analüüsida

‘Kui me räägime viljakast põllumaast, siis ei ole selle eest küsitud hind kindlasti kõrge. Tähtis on kinnisvara asukoht. Praegu peame ehk mõnevõrra rohkem analüüsima, mis saab homme, millised on omavalitsuse plaanid,’ sõnas Laugus.

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter määnis, et põhimõtteliselt on Oberschneideri äeldu õige. Tema sõnul on tavaarusaam kinnisvaraturust selline, justkui oleks 20-30protsendilised aastased hinnakorrektuurid normaalsed ja kõik, mis on alla selle, ei ole märkimisväärne. ‘Usun, et järgnevad aastad tulevad tunduvalt igavamad, kui seni oleme harjunud. Hinnad on enam-vähem stabiilsed, kõikudes paar protsenti,’ rääkis Vahter. ‘Jagan ka seda seisukohta, et mõne objekti puhul, näiteks detailplaneeringuta kinnistutel, on tõepoolest hinnalangus veel ees.’

Soovitus
Kinnisvaraärimees Paul Oberschneider soovitas äriplaani konverentsil veeta aega oma pere seltsis, investeerida endasse ja ettevõttesse. ‘Kõige raskem on käsi taskus hoida ja mitte midagi teha, aga praegu on selleks just õige aeg. Kui asjad hakkavad taas ülesmäge liikuma, pole niisama logelemiseks enam aega. Tulevik algab ideest. Olge konservatiivsed!’ ütles ta.

 

Allikas: 29.september 2008.a. äripäev

 

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus