• Esileht
  • Jaanus Laugus: Müüja nähku ka ise vaeva

Jaanus Laugus: Müüja nähku ka ise vaeva

„Ostuotsus võtab aega ning tuleb kaalutletult. Müüjad on suhteliselt nurka surutud olukorras ning tihtilugu tuleb nõustuda pakkumisega, mis rõõmu ei valmista,” ütleb ta.

Lauguse sõnul on „fookusesse võetud” just müüjatele ja üürileandjatele likviidsuse tagamise, mis hetkel tundub kõige rohkem väärtust loova tegevusena. Maaklerid on reeglina just objekti müüjatega käsunduslepingulistes suhetes ning nende soovide täitmine on maakleri põhifookuseks. Varasemalt ehk siis tõusva turu tingimustes oli põhiülesandeks ka parima müügihinna saavutamine. „Langeval turul on oluline, et müüja jõuaks tehinguni kõige lühema võimaliku aja jooksul. Iga müügiga venitatud päev võib tähendada madalamat müügihinda,” lisab ta.

Järgnevalt mõned põhiprintsiibid, mida tuleb tänasel turul müües arvestada:

– Müüjal peab olema selge motivatsioon kiireks müügitehinguks. Tal on sõna otseses mõttes asjaga kiire, kuna ta on otsustanud kindla veendumusega oma kinnisvara ära müüa ja jõuda tehinguni maksimaalselt kolme kuu jooksul. Maakleritel pole mõtet teenindada kliente, kes lihtsalt katsetavad müüki, pakkudeks välja oma nägemuse müügihinnast ja väites, et tehinguni jõudmisega on aega. Langeval turul, finantskriisi tingimustes võib iga tehinguga viivitatud päev tähendada odavamat hinda.

– Müügihind peab olema turust ees. Langeval turul on hind langeva trendiga, mis aitab vältida tõelist kaotust. Kllientidel tasub jälgida kinnisvaraportaalides sama piirkonna ja sarnaste objektide pakkumisi. Müüki võttes tuleb esimese asjana koheselt kokku leppida likviidsust tagav müügihind, mis peaks olema parem teistest portaalis rippuvatest pakkumistest. Ainult nõnda ollakse turust ees ja tehinguni jõutakse optimaalse aja jooksul.

– Kuna langeval turul on iga müügipäev olulise tähtsusega, siis maaklerid on pidevas kontaktis müüjatega ning kõik pakkumised edastatakse klientidele. ühtlasi ootavad maaklerid, kes on fookusesse seadnud klientidele likviidsuse tagamise, klientide kiiret otsustusvõimet ja paindlikkust kauplemise hetkeks.

Müüjad, kellel pole otsest vajadust müüa, võiksid kinnisvaratehingute tegemisega oodata. „Hetkel pole õige aeg katsetusteks,” sõnab Jaanus Laugus.

Allikas: 1.veebruar 2009.a. Delfi.ee

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus