• Esileht
  • Jaanus Laugus: odava kauba hind ei alane

Jaanus Laugus: odava kauba hind ei alane

Jaanus Laugus vastas eile ehitusuudised.net-i lugejate küsimustele.

Milline oli Uus Maa 2008. aasta käive ja kasum?

Uus Maa Kinnisvaragrupp oli eelmisel aastal seoses investeeringutega ning kontorivõrgustiku loomisega idabloki riikides kahjumis. Sel aastal keskendume rohkem koduturule ning püüame olla siin konkurentsivõimelisemad. Arvestame eelarves langustrendiga. Kasumit peame teenima ikka oma põhialal, s.o kinnisvara hindamis- ja vahendusteenust pakkudes.

Mis loogikal põhineb Teie väide, et kinnisvarahindade langemisel intressitase tõuseb?

Kinnisvarahindade langemisel juhtub see, et tänane turuväärtus on homme väiksem. Seega on pangal riskid kinnisvara vastu laenu andes suuremad kui varem. Et laenuriski vähendada, tulevad mängu suurem omaniku omavastutus ning kõrgem intress.

Kui pikaks ajaks on Eestis kinnisvaranõudlus rahuldatud?

Mitmed arendused, mis on ette ehitatud, ei vasta turu tänasele ootusele. Nad kas külmutatakse, pankrotistuvad ja antakse ära odavalt või kohandatakse ümber vastavalt vajadusele. Usun, et nutikad kinnisvaraarendajad toovad turule uued säästutooted, mis konkureerivad magalakorterite hindadega. Kindlasti on müüki soodustavaks faktoriks see, kui arendaja suudab ise krediteerida ostjat.

Kui suur osa Tallinnas detailplaneeritud maast valmis ehitatakse?

Detailplaneeritud maa osakaal pole väga suur. Paljud detailplaneeringud lähevad muutmisele seonduvalt turuolukorra muutustega. Kui arenduses planeeritavatud pinnad pole 60 protsendi ulatuses kaetud ostjatega, siis pole mõtet ka antud projekti teostada. Ostuhuvi Tallinnas on praegu stabiilne 1-2toaliste ning odava hinnaklassi korterite osas.

Miks kinnisvaramüüjad endiselt väidavad, et õige aeg on osta ja hinnad ei tohiks langeda?

Depressioon majanduses annab meile väga lühiajalise perspektiivi ennustusteks. Ennustada julgeks kvartali võrra ja lähiperspektiivis langustrend ei peatu. Rohkem on hinnalanguseks ruumi kallimal ja eksklusiivsemal kinnisvaral, odavamal kinnisvaral pole enam palju ruumi langeda.

Mis saab Arco Varast?

Arcot ei tasu maha kanda, bränd on tugev. Nüüdseks on ka inimeste lahkumine suudetud kontrolli alla saada. Uuel juhatusel tundub ‘selgroogu’ olevat, et ebapopulaarseid otsuseid teha ja neid ellu viia.

Allikas: 26.veebruar 2009.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus