• Esileht
  • Kinnisvara müük võtab lähiaastail rohkem aega

Kinnisvara müük võtab lähiaastail rohkem aega

Lähiaastatel võib oodata mitmel puhul kinnisvara müügiperioodide pikenemist nii pakkumiste arvu suurenemise kui ka turu languse tõttu.

Viimasel ajal igapäevaseks jutuks olnud kinnisvarahindade languse korral tuleb kindlasti arvestada passiivse turuga, mistõttu oleks ehk sobilik meenutada, millised olid tavapärased müügiperioodid enne kinnisvarabuumi ehk 3-4 aastat tagasi.

Arvata võib, et see ehk aitaks seada plaane, et mitte jääda oma müügiprotsessiga hiljaks. Selles lähiaastate müügiperioodide prognoosis on lähtutud turul valitsevatest langustrendidest ja ka tekkinud ülepakkumisest.

 

Seepärast on prognoositavad müügiajad isegi pikemad kui 3-4 aastat tagasi.Kinnisvara müügiperioodide prognoos lähiaastateks:

Tüüpkorterid – kuni 6 kuud

Need on korterid, millel on palju sarnaseid planeeringuid ja mis asuvad enamasti nn Tallinna mägedel (enamasti just odavaim nn vastuvõetav eluaseme pakkumine). Sellise aja jaoks peaks aga hind olema kindlasti realistlik, muidu võib müügiaeg veelgi pikeneda. Pakkumiste arv on väga suur.

 

Mittetüüpkorterid – kuni 7 kuud

üldjuhul on need Tallinna kesk- ja südalinna korterid (siiani on nõudlus nende järele suur, kuid alternatiiviks võivad kujuneda uued kortermajad kesklinnas ja kesklinna äärealadel ning linnast veidi väljas asuvad ridamajad). Nende korterite ostuhuvilisi on küll alati, kuid sobivat valitakse rohkem ja aega läheb kauem, sest pakkumisi on palju.

 

Eksklusiivsed korterid – kuni 14 kuud

üldjuhul vanalinnas või südalinnas asuv korter, mis on kordumatu ja mille väärtust on siiani hinnanud kõrgelt välismaalased ning jõukamad Eesti elanikud.

Siiski eelistavad paljud Eesti elanikud osta hoopis maja või ridamaja selle raha eest, millega saaks osta korteri vanalinna. Eriti palju pakkumisi ilmselt ei tule.

 

Majad hinnaga kuni 6 miljonit krooni – kuni 12 kuud

Praegu on olemas nõudlus ning müügiperioodid on ehk lühemadki. Lähiaastal saab põhiline nõudlus arvatavasti rahuldatud ja müügiperioodid pikenevad veelgi. Oluliseks teguriks on selliste majade puhul kvaliteedi ja hinna suhe.

 

Majad üle 6 miljoni krooni – kuni 18 kuud

Tegemist on eksklusiivsemate majadega ja nn kallimate asukohtadega, seepärast on ka ostjaskond väike, sest rahalised vahendid ei võimalda sellist maja osta. Suurt rolli mängib asukoha ja kvaliteedi suhe.

 

Maad kuni 1,5 miljonit krooni – sõltuvalt aastaajast kuni 8 kuud

Selles hinnaklassis on tegemist nn rahvamaja maa hinnaklassiga ja nõudlus oli suur, kuid nüüdseks on nõudlus kahanenud, sest põllumaadele rajatud projektid on sattunud tihti kriitika osaliseks. Oluline on kommunikatsioonide olemasolu.

 

Maad üle 2 miljoni krooni – sõltuvalt aastaajast kuni 14 kuud

Tegemist on eksklusiivsemate maadega, mis asuvad nn kallimas asukohas ehk mere ääres, metsa sees, linna lähedal jne. Ostjaskond on taas küllaltki piiratud ning objekti valitakse ja mõeldakse pikemalt.

 

Uued korterelamud – ehitusperiood + kuni 8 kuud

Praegu on müügivõimelisemad need firmal, kellel on valmis näidiskorterid ja kes on hindade osas paindlikud. Suuremat rolli hakkavad mängima maja ja korterite omapärad ja lisaväärtused kogu kontseptsioonis.

 

Kindlasti peab ostja tulevikuks silmas pidama nelja põhireeglit, mis aitavad kinnisvara väärtust säilitada ka langeval turul:

1. asukoht
2. ehituste omanäolisus ja kvaliteet
3. planeering
4. ümbruskonna infrastruktuur

Mart Saa, ERI Kinnisvara ERI Elamispindade Kinnisvara Oü tegevjuht

Allikas: Postimees 10.10.07


© 1994-2024 EKFL | Privaatsus