• Esileht
  • Tulevast laienemist võiks kohe ette näha

Tulevast laienemist võiks kohe ette näha

Kui büroomajas on hulgaliselt vaba pinda, ei või kunagi ette teada, kellele omanik pinnad rendib. Nõnda võib juhtuda, et naabriks satub selline ettevõte, kellega koos ei soovita olla.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman soovitab pigem valida kas või veidi suurema vakantsusega hoone, sest ettevõtte laienemisel ei ole pidev kolimine just heaks tooniks.

Kui tegemist ei ole kinnisvarafirmaga, ei tasu Soomani hinnangul alguses endale pinda soetada.

‘Firma tulevik ning laienemisplaanid on veel ju ebaselged. Samuti suunatakse ettevõtte omakapitalist suur osa kinnisvarainvesteeringu alla, mitte põhitegevusse,’ märgib ta.

Uus Maa Kinnisvarabüroo, mis tegevuse laiendamisega ka samas hoones pinda juurde võttis, kesklinna äripindade konsultant Marko Kivirand märgib, et praeguses olukorras, kus büroopindade turule hakkab selle aasta suvel-sügisel tulema rohkelt pakkumisi, on potentsiaalne üürnik eelisolukorras, kuna pakkumine hakkab ületama nõudlust.

See tähendab, et üürileandjad on pisut paindlikumad kui ehk aasta tagasi. Alustavale ettevõttele soovitab ta vaadata üle oma vajadused, mitte jälgida ainult üürihinda.

  
üldjuhul hoitakse algul kulusid kokku ja ei arvestata perspektiiviga laieneda.

Toomas Veskimäe, BPE Kinnisvaraeksperdi maakler

üle peaks vaatama ka oma klientuuri. Kui kliendid külastavad esindust palju, tuleks pigem lähtuda heast asukohast, sest kliendil peab olema lihtne ja mugav büroosse tulla.

‘Sellisel juhul peaks ka valima hoone, mis on esinduslik igas mõttes,’ sõnab ta.

Samuti on Kiviranna hinnangul üks peamisi tingimusi parkimine, sest kui üürnikul või kliendil pole ruumi parkimiseks, on vaid aja küsimus, millal sellest hoonest lahkuma peab.

Samuti soovitaks Kivirand uurida, kuidas ja mille alusel kommunaalkulusid jaotatakse.

Kommentaarid

Ruth Tõniste, Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade maakler
Alustav ettevõte peaks üle vaatama oma äriplaani ja ettevõtte kasvustrateegia. Tihti seotakse ennast pikaajalise ja kalli lepinguga, mis võib saada takistavaks ettevõtte edaspidisele arengule.

Kui tegemist on väikeettevõttega, oleks mõistlik teha tähtajatu üürileping või üürileping, kus on kirjas optsioon laienemise kohta.

ülemiste City on hea näide uute ettevõtete kasvulavana, kuna seal on arendajal plaanis veel mitmed aastad oma linnakut laiendada ja kõigil ettevõtetel on võimalus oma ruume teise vastu vahetada.

Toomas Veskimäe, BPE Kinnisvaraekspert äripindade maakler
Esmatähtsad valikukriteeriumid on asukoht, juurdepääs ja nähtavus.

üldjuhul hoitakse algul kulusid kokku ja ei arvestata perspektiiviga laieneda. Seega tuleb aasta-paari pärast alustada uut otsingut ehk kulutada aega ja raha uuele pinnale kolimiseks. Tegevuse iseloomule vastavalt võiks teadvustada asukoha, büroo suuruse, esinduslikkuse taseme, parkimise (ka klientide jaoks), ühistranspordi jms vajadust.

tasub teada
    Büroopinna üürnikule tähtsad tegurid

  • asukoht
  • soodne üürihind
  • head parkimisvõimalused
  • hea juurdepääs autoga
  • ruumide tehnilised võimalused
  • haldusteenuse kvaliteet ja paindlikkus

 Allikas: 11.veebruar 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus