Skip to main content

Kinnisvarategu 2023 laureaat

 

Eesti Kinnisvarafirmade Liit valis konkursi Kinnisvarategu 2023 laureaadiks Fund Ehituse Kopli liinide elurajooni rajamise eest

Fund Ehitus on Kopli liinid muutnud endisest murepiirkonnast kaasaegseks elukeskkonnaks.

Rajatud on tervik, mis ühendab ajaloolise pärandi kaasaegse kvaliteediga.

Vene-Balti laevatehas ja tehaseasula valmis oma teede- ja tehnovõrguga järgi aastatel 1913–1916 ning toona oli tegemist eeskujuliku planeeringuga Tallinna suurima töölisasumiga. Aastakümnete jooksul paraku kvartali  seisukord halvenes ning tööliste asemel kolisid piirkonda keerulisema sotsiaalse taustaga inimesed, misjärel saatuse hooleks jäetud lagunevate, kõdunevate ja lõpuks aina põlevate majadega asumi allakäik jätkus kiirenevas tempos.

Tänaseks on Kopli liinid teinud läbi ümbersünni – projekti muudab põnevaks võimalus säilitada vanu väärtusi, samal ajal pakkudes uusi ja kaasaegseid elamisvõimalusi.

Lähtutud on piirkonna ajaloost ja kasutatud arendamisel nii hoonete restaureerimist kui loodud ka uut arhitektuuri. Mahtude planeerimisel on arvestatud ajaloolise keskkonnaga – merepoolsed hooned on valdavalt väiksema mahuga poolprivaatsete aedade ning õdusate istumisealadega.

Endine Tallinna murekoht on tänu Kopli Liinide arendusprojektile muutunud turvaliseks ja peresõbralikuks piirkonnaks, kus saavad kokku nii ajalooline võlu kui ka kaasaegse elu mugavused.

 

„Aasta kinnisvarategu“ valitakse juba 13. korda. Võitja kuulutatakse välja EKFL-i igakevadisel konverentsil „Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?“. Lisaks tunnustuskirjale saab laureaat ka Tauno Kangro skulptuuri „Mees oma unistuste aknal“. Konkursi žüriisse kuulub kaheksa Eesti mainekat kinnisvara asjatundjat.

Varasemad konkursi „Aasta kinnisvarategu“ laureaadid:

 

2011 –  Citycon, Kristiine Keskuse ost

2012 – Tallinna Linnaplaneerimisamet, Tallinna uus ehitusmäärus

2013 – Eften Capital AS, Eesti kapitalil põhineva kinnisvarafondi juhtimise eest

2014 – Technopolis Ülemiste AS, Ülemiste City linnaku arendustegevuse eest

2015 – Ülemiste Center OÜ, muljetavaldava laienduse eest

2016 – Olympic Entertainment Group AS, Hiltoni hotelli kinnisvaraarendus

2017 – Baltic Horizon Fund, stabiilselt kiire kasvu eest

2018 – portaali Kinnisvara24 loomine

2019 – Tallinna Linn, Reidi tee arendus

2020 – Fausto Capital, Fahle Pargi rajamine

2021 – kinnisvaraarendusettevõtte Hepsor, börsile minek

2022 – Tartu linnavalitsus, Veebirakenduse „Teenuste kättesaadavus“ eest