• Esileht
  • Kruntide hindade peatumine suurendas pakkumiste hulka

Kruntide hindade peatumine suurendas pakkumiste hulka

Järg Tutti, Uus Maa Kinnisvarabüroo

Ostjad eelistavad tavaliselt kommunikatsioonidega varustatud ja soovitavalt kuni 1,3 miljonit krooni maksvaid krunte – selliseid aga on pakkumises suhteliselt vähe.

Sestap saab rääkida hindadest alates 1,5 miljonist kroonist. Nõudlus elamukruntide järele oli kõige suurem vahetult pärast seda, kui korterite hinnad saavutasid lae. Praeguse seisuga on hinnad teised ja nõudlus mitte enam nii suur, kuid krunte otsitakse siiski. Nihe võrreldes korterite hindadega ei ole enam nii märgatav.

Hetkel on juba ka turul märgata uuele ringile paisatud kinnistute ülepakkumist, mis aasta alguses toob kaasa hindade stabiliseerumise. Näiteks oli mõned kuud tagasi üsna tavaline teenimisviis selline, et osteti arendusprojektist ära mitu kinnistut ja kui hinnad olid kallinenud, müüdi need näiteks koos ehituslubadega maha või ehitati majad peale ja müüdi siis.

Selline tulus äri aga on tänases turuseisus muutunud väga keeruliseks, sest hinnatõus ei ole võrreldes määdunud aastaga enam täheldamisväärne. Tuleviku seisukohast on prognoositav hindade tõusu peatumine ja stabiliseerumine, mis loob olukorra, kus paljud kliendid on äraootaval seisukohal ega kiirusta ostuotsusega ning samas pakkumine järjest kasvab, mis loomulikult toob kaasa pikemad müügiperioodid.

Turg on muutumas müüjate turust ostjate turuks ehk enam ei ole olukord, kus pane objekt ainult müüki ja kohe leitakse klient. Aina olulisemaks seoses sellega muutub professionaalne maaklerteenus ja inimese müügioskus.

Pakkumisse on lisandunud ka palju ridaelamu ja paarismaja krunte, mille lõpphinnad on üsna kõrged ja ulatuvad sõltuvalt võimalike bokside arvust kuni 3,9 miljonini. Aasta eest oli olukord teine, sest pakkumises olid siis enamasti vaid eramukrundid.

Hetkel on ikkagi kõige suurem nõudlus hea asukohaga ja mõistliku hinnaga eramu kruntidele, sest müügi eesmärgiga ehitamisel tekkiv kasum on muutunud olematuks. Enamasti on ostjateks pered, kes proovivad realiseerida olemasoleva korteri või ka muu, näiteks suvila ning soetada siis selle asemel kinnistu, kuhu rajada eramu.

Turult on kadumas väiksemad majaehitajad, kes otsisid arenduse eesmärgil eelkõige paaris- ja ridamaja krunte. Siiski on ka lihtsalt investoreid, kuid võrreldes eelmise aastaga on neid märgatavalt vähem.

Postimees Kinnisvara
17.01.07

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus