• Esileht
  • Tallinna äärelinnas saab uute korterite hindu tingida

Tallinna äärelinnas saab uute korterite hindu tingida

Lauguse sõnul on paljud äärelinna uute majade korterid samas hinnaklassis kesklinna uute korteritega ja seetõttu toimub sel aastal hinnakorrektsioon allapoole. Ta sõnas, et esialgu ei muudeta hinnakirju tervikuna, aga individuaalselt on võimalik kaubelda. Lisaboonusena pakuvad arendajad käägimääbliga kortereid või parkimiskohta.

Nii saab alla kaubelda hinnas ja küsida juurde boonuseid näiteks Kristiines Spordi 19 maja katusekortereid ostes, rääkis Uus Maa maakler Kristjan Reinoja. Ruutmeetri hind on seal 35 000 krooni. Samas müüb Reinoja kortereid ka Mustamäel Keskuse tänaval, kus 50 korterist on müüdud kümme ja arendaja Fine Kinnisvara pole vähemalt esialgu nõus hindu langetama.

Mõned korrused kesklinnas täidetakse büroodega

Kuna kesklinnas on samal ajal äripindade puudus, tahab osa arendajaid maja II ja III korruse äripinnaks muuta, kuid Laugusel ei olnud veel voli neid arendajaid nimetada.

Ka spekulandid on äriplaani ümber teinud ja pakuvad kortereid üürimiseks, sisustades need enne määbliga. Uus Maa andmetel on Tallinnas sepkulantide käes rohkem kortereid Fahle majas (Andres Kogeri projekt), Lutheri elamukvartalis (Pjotr Sedini projekt) ja Rotermanni kvartalis (Urmas Sõõrumaa arendusprojekt).

Uus Maa analüütik Annika Jakobson rääkis, et hinnaootused ja ostujõud pole praegu tihti kooskõlas, ehkki pakkumised ületavad nõudlust. ‘Müügiperioodid on pikenenud, aga tingimine pole veel reegel. Endiselt korraldatakse osale objektidele oksjone,’ lisas ta.

äärelinnas on uute korterite kõrge hinna tõttu suurenenud kasutatud korterite müük, sest uusi lihtsalt ei jõuta osta, rääkis Jakobson. Tehingute arv pole Uus Maas selle aasta esimeses kvartalis vähenenud.

Korterite hinnatõus tuleb majanduskasvu suurune

Jakobson ennustab korteritele sel aastal Tallinnas hinnatõusu majanduskasvuga samas taktis ehk 10%, mujal Eestis kuni 10%. äripindade hinnatõus võib tulla 5-10%.

äripindade ja kaubanduspindade järele on endiselt suur nõudlus ja kaubanduspindade järjekord on pool aastat. Kui praegu on büroopindadest nappus, siis Mustamäel peaks varsti tekkima vanemate pindade ülejääk, sest valmimas on kümme uut büroomaja. Pikk on ka korraliku lao- või tootmispinna ooteaeg.

Lauguse sõnul valivad nemad juba mõnda aega hoolega projekte, mida müüki võtavad, ja lükkavad iga kolmanda tagasi. Pank tahab pank enne projektile laenu andmist, et arendajal oleks osa kortereid juba broneeritud. Plussi peaks projekt jõudma selleks ajaks, kui ehitus läbi saab, see on aasta-poolteisega, rääkis Laugus. Mis üle selle müüakse, on lisaväärtus.

Kommentaar

Viljar Arakas
Arco Vara juhatuse esimees

Pikenenud müügiperioodid ja karmistunud laenutingimused on tõepoolest kaasa toomas olukorda, kus mõningatel väiksematel arendajatel, kelle arendusprojektid pole piisavalt kvaliteetsed, tuleb projektidest madalama hinnataseme juures väljuda. Ka Arco Varale on viimasel ajal mitmesuguseid pakkumisi esitatud. Kuid me oleme kogu aeg olnud väga valivad: sellepärast tunneme end ka lähitulevikku vaadates kindlalt, sest kui vaadata kas või meie suuremaid tääs olevaid ning ees seisvaid projekte Tallinnas Stroomi piirkonnas, Kadriorus ja Admiraliteedi basseini ääres, kuhu rajatakse terviklikud elukeskkonnad, siis erinevalt kuhugi põllu peale planeeritud majaderivist meil ajas kaotada pole.

Allikas:
äripäev, 19.aprill 2007

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus