Üürimine muutub popiks

Eestlased armastavad olla omanikud ning viimaste aastate hinnaralli kinnisvaras on seda soovi vaid kinnistanud.

akna sulgemiseks klikkige pildil 

Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Pärle Sepping-Raua sõnul tuleks võimalusel proovida korterit siiski osta, kuna iga makstud üür läheb n-ä võõrasse taskusse, iga laenumakse teeb aga eluaseme, olgugi et pisku kaupa, rohkem enda omaks. Siiski võib üürikorter pakkuda paremat elukvaliteeti. ‘Kui on tegemist näiteks suure perega, kel pole võimalik nii suurt elamist osta, et iga laps oma toa saaks, aga sissetulek võimaldab enamatoalist korterit või maja üürida, tasuks pere heaolu silmas pidades endale eluase üürida,’ seletab Sepping-Raud.

üürimishinnad sõltuvad nõudlusest. Praegune üüritootlus turul jääb umbkaudu viie protsendi tasemele, seega investeeringuks korterit osta pole ilmselt väga mõistlik. Seda enam, et hinnatase on üsna kõrge ja lähiaastatel pole enam loota ka suuremat hinnatõusu. Küll on oodata üürihindade jätkuvat tõusu, millise tasemeni täpselt, reguleerib turg. Praegu on turul laenumakse ja korteriüüri suurusjärk laias laastus sama.

Oü ERI Elamispindade Kinnisvara juhatuse liikme Mart Saa sõnul oodatakse elamispindade hinnalangust. Seetõttu on paljud osta soovijad valmis mõnda aega korterit üürima, et soodsam hind ära oodata. See omakorda tõstab üürikorterite nõudlust ehk tõstab hindu.

Võib väita, et väljakujunenud üüriturgu Ida-Virumaal praktiliselt ei eksisteeri, turul on vaid üksikud pakkujad. Pakkumiste arv siiski kasvab.

Aivo Peterson, Eri Ida-Eesti Kinnisvara Oü kontori juhataja.

BPE Kinnisvaraeksperdi turundusjuhi Dea Hüvoneni sõnul võetakse üürihinna kujunemisel arvesse korteri seisukorda ja asukohta, jälgitakse teisi sama piirkonna pakkumisi. Kui Tallinna ja Tartu korterite üürihinnad ei sõltu oluliselt aastaajast, siis Pärnu linnas tõusevad suveperioodil hinnad märkimisväärselt ning langevad taas sügisel. Enim nõutud on kõikjal heas seisukorras kaasaegselt sisustatud kahetoalised korterid, lisaväärtuse annavad parkimiskoht ja väljakujunenud infrastruktuur.

Ringo Rahumeele (ERI Kinnisvara) sõnul on Tallinna kesklinnas uues majas asuva kahetoalise 50 ruutmeetrise pindalaga korteri hind kaks miljonit krooni. Perioodiga 30 aastat ning esmase sissemaksuga 30 protsenti tuleb korteri igakuiseks laenumakseks umbes 7500 krooni. Samasuguse korteri keskmine üürihind ulatub Tallinnas ligemale üheksa tuhande kroonini.

‘Senisest rangemad kodulaenu tingimused ja kõrged müügihinnad on aga muutnud üüriturgu aktiivsemaks. Ostuks raha puudumine sunnib paljusid üürimise peale mõtlema. Seega on üüriturul oodata hinnatõusu,’ seletab Rahumeel. ‘Kui kaaluda, kas korter üürida või osta, siis koduks soovitan osta. Kiire kasumi teenimise eesmärgil aga oleks mõistlik tulusamaid rahapaigutamise viise otsida.’

üürimise head ja vead
    Eelised

  • Võimalus mugavalt elukohta vahetada.
  • Ei pea muretsema korrasoleku eest, see on omaniku mure.
  • üürihind on reeglina odavam kui liisingmakse.
  • Laenukoormuse puudumine, mure puudumine tagatise osas.
  • Vahelduse võimalus elukoha valikul, näiteks tääkoha muutudes võimalik kolida uue tääkoha lähedale.
  • Sõltumatus kinnisvarahindade langusest.
    Miinused

  • ‘Maksa nagu surnud hobust’ – üürimine on puhtalt kulu, liisingumakse on osalt intress, osalt investeering.
  • Kasust ilmajäämine kinnisvara hindade tõusu puhul.
  • Kodu- ja omanikutunde puudumine.
  • Ei saa vajadusel kinnisvara tagatisel tarbimislaenu võtta, ehkki palk võimaldaks.

Allikas:äripäev, 16.juuli 2007

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus