• Esileht
  • Maakler: ülepeakaela ei tasu müüa

Maakler: ülepeakaela ei tasu müüa

Intervjuu Andrus Viksiga. 

Miks on poole aastaga müüki paisatud tohutul hulgal kinnisvara?

Kui spekulandid tekitasid turul kunstliku nõudluse, oli neid, kes mõtlesid: naabril õnnestus, ma tahan ka raha teenida. Vahepeal jäi mulle isegi mulje, et pole inimest, kes kinnisvaraga ei tegeleks. Tõmbasid aga soni silmadele ja ütlesid, et on nüüd ka kinnisvaraarendajad.

Kui mõni maakler praegu räägib, et pole tääd, peaks ta peeglisse vaatama. Mulle see situatsioon isegi meeldib ja loodan, et igasugused ebapädevad tüübid lähevad tagasi oma liistude juurde.

Olen mitmel juhul soovitanud, ehkki see pole mulle praegu kasulik, et väärtusliku kinnisvara omanikud seda praegu ei müüks. Paljusid asju on hoitud viimase momendini ja kui hind seisma jäi, mõeldi, et ollakse nagunii plussis, ning hakati hinda järjest alla laskma. Kes pole aga kinnisvara ostnud vaid aastaks, neil pole põdeda midagi. Ja kes on läbi mõelnud, mida ta teeb oma koduga nelja, viie või seitsme aasta pärast, see igal juhul võidab.

Kuidas võrdleksite praegust olukorda bärsikrahhieelse ajaga?

On enam-vähem sama situatsioon, kuid inimesed vajavad ikka kohta, kus elada. Kui 2005.-2006. aastal oli midagi üle kahe kuu müügis, hakati küsima, mis lahti on. Pole aga normaalne, et kinnisvara müüakse kahe-kolme nädalaga.

Väidan endiselt, et kinnisvara on hea investeering, kui sa just ei taha täna osta ja homme müüa. Ja kui oled kuhugi lagedale neli-viis korterit kokku ostnud, on see sinu isiklik tragäädia.

Mis juhtub järgmisel aastal?

Ennustan, et eramuid ja muud sellist ehitavate firmade ehitushinnad langevad 10%, kuna neil ei ole enam piisavalt tääd. Seetõttu muutub poolikute eramute lõpetamine ja ka kortermajade renoveerimine lihtsamaks. On, kelle vahel valida.

Allikas: äripäev, 27.august 2007

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus