• Esileht
  • Üürikorterite hinnad tõusevad Tallinnas kiiresti

Üürikorterite hinnad tõusevad Tallinnas kiiresti

ERI Elamispindade Kinnisvara tegevjuht Mart Saa kinnitab, et üüriturul on tõepoolest hinnad tõusnud päris korralikult. Seda eriti süda- ja kesklinnas, kus hinnatõus oli 25 protsenti.

Heaks näiteks on ehk umbes 50ruutmeetrise korraliku 2toalise hind kesklinnas, mis aasta tagasi maksis koos kommunaalidega 4500-5500 krooni, ent tänaseks on tõusnud vahemikku 7500-8500 kroonini kuus. ‘Magalates nii suurt tõusu ei ole olnud, aga 1500 krooni korteri koha ehk ikka,’ märgib ta. Ta lisab veel, et sellel sügisel on kesklinnas kuni 8000kroonised üürikorterid olnud väga nõutud kaup.

Number

  • 8500 krooni kuus tuleb üüri maksta kesklinna kahetoalise korteri eest. Hinnad on kõvasti tõusnud – aasta tagasi võis samasuguse korteri saada 5500 krooni eest kuus.

AS Pindi Kinnisvara eluruumide osakonna juhataja Pärle Sepping-Raud arvab, et selleaasta algusest on üürihindade tõus olnud kuni 10 protsenti, suurem hinnatõus toimus eelmisel aastal ära. Kuna üüriturg on aktiivne just praegu ja hinnad viimastel kuudel kõrgemad, võib hinnatõusu põhjendada ka lühiajalise sesoonsusega, mis kestab veel septembri lõpuni.

‘Kuna üürikorterite nõudlus on müügihindade ja laenuintresside kõrge taseme tõttu suur, ei tasu praegu korterit müüa,’ kõneleb Sepping-Raud.

Magalates nii suurt tõusu ei ole olnud, aga 1500 krooni korteri kohta ehk ikka.

Mart Saa, ERI Elamispindade Kinnisvara tegevjuht

BPE Kinnisvaraekspert turundusjuht Dea Hüvonen kinnitab samuti, et Tallinna korterite üüriturg on alates selle aasta esimestest kuudest märgatavalt aktiveerunud. Kõige enam tuntakse huvi kesklinna korterite vastu, mille juures on olemas parkimisvõimalused. Ka pakkumiste arv on kesklinnas kõige suurem, seal on umbes neli korda rohkem vabu üürikortereid kui Tallinna teistes linnajagudes.

Hüvoneni hinnangul on nõutud ka magalapiirkondade korterid. ‘Antud piirkondadesse kolivad peamiselt Tallinnast väljastpoolt õppima või tääle tulnud inimesed,’ märgib ta. üürnikud eelistavad Hüvoneni hinnangul peamiselt 2toalisi kortereid uutes või renoveeritud majades. Enim nõutakse head asukohta ja seisukorda ning moodsat sisustust. Samas on paljudel oma elu ja magamistoamääbel.

üks küimus

Kristina Sõmerik
Uus Maa Kinnisvarabüroo üüriosakonna juhataja

Kui palju on üürikorterid aasta alguses kallinenud ja kas saab välja tuua sektori, kus hinnatõus on kõige kallim? Ehk kuhu tasub osta korterit väljaüürimise eesmärgil või siis millise korteri puhul tasub müüki edasi lükata, kuna pakkumine on suur, ning korter hoopis välja üürida?

üürihinnad on tõusnud võrreldes aasta esimese poolega 500-2000 krooni. Kesklinnas ja vanalinnas on tõus olnud väike ja mitte nii märgatav. Suurema tõusu on teinud Mustamäe ja Lasnamäe korterid. Kesklinna piirkonnas on võimalik suured korterid välja üürida näiteks EBSi tudengitele, kes eelistavad üürida mitme peale. Nad saavad ilma transpordivahendita ringi liikuda, kuna elamine, kool ja enamik vabaajaveetmise asutusi asub kesklinnas. Kuid siinkohal peab arvestama sellega, et üheks tingimuseks peab olema korteris elementaarne määbel, tegemist peab olema soliidse sisustusega.

üürileandja kommentaar

Tiina Shein

Vaadates praeguseid üürihindasid, olen esialgse plaani oma korter maha müüa ootele pannud. Korter asub kesklinnas, Ilmarise kvartalis. See on hea koht, kus müügitehinguid palju ei ole.

Ilmarise kvartalit peetakse Tallinna üheks perspektiivikamaks ja see paneb mõtlema, kas ikka tasub müüa. Pigem võtan seda korterit kui investeeringut tulevikku.

üüri vastu on huvi kesklinna heades piirkondades suur ja see kergitab ka üürihindasid. Olen kindel, et saan oma 3toalise korteri eest küsida üüri 9000-12 000 krooni kuus ja usun, et üürnike leidmisega pikalt ootama ei pea.

näide
  • Aasta algul sai 2toalise korteri eest Tallinna kesklinna uues majas küsida üüri 9000 krooni, praegu võib omanik sama korteri eest saada juba 10 000 krooni.
  • Lasnamäe keskmises korras 2toalise korteri üür oli aasta algul 4500 krooni, nüüd 5000 krooni.

Allikas: 17.september 2007

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus