• Esileht
  • Kinnisvaraturg kukkus tagasi 2004. aasta algusse

Kinnisvaraturg kukkus tagasi 2004. aasta algusse

‘Põhiline langus on tingitud kortertehingute mahu vähenemisest poole võrra võrdluses eelmise aasta kolmanda kvartaliga,’ ütles Pindi Kinnisvara tegevjuht Kalev Roosiväli. ‘Tänane turuseis on sama, mis aastal 2004, mis polnud halb aasta, praegu lihtsalt ei lähe väga hästi,’ lisas ta.

akna sulgemiseks klikkige pildil

Roosiväli märkis, et langustrendis pole midagi üllatavat, sest üldine arvamus on, et praegu on rumal kinnisvara osta. ‘Kuid vaevalt et nii ebasobiv õhkkond süveneb, vajadus kinnisvara järele pole kadunud,’ märkis ta.

Vähem laenuvõtjaid

Hansapanga eluaseme finantseerimise osakonna juhi Agnes Maki hinnangul on laenuvõtmise languse põhjustanud meedia negatiivne foon. ‘Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga on eluaseme laenuvõtmise langust näha küll, kuid selle aasta teise kvartaliga on see protsent sama,’ ütles Makk.

Peamine põhjus, miks laenuvõtjaid on vähem, on see, et meedia on tarbija ära hirmutanud kinnisvarakrahhi saabumisega. Ebakindlus on suurenenud avaldatud finantsuuringute tõttu ning inimesed ei julge laene võtta. Laenuvõtmisotsust lükatakse edasi, loodetakse, et järgmisel suvel või sügisel olukord paraneb,’ rääkis Makk.

Laen viiendikul peredest

Maki sõnade kohaselt laenuvõimelisi kliente Eestis jagub, sest ainult ligikaudu 20% Eesti peredest on laenu võtnud.

Roosivälja sõnul sarnaneb järgmise aasta kinnisvaraturg oma aktiivsuselt ja arvukuselt aastaga 2004, kuid tehingute väärtused on suuremad.

Ober-Haus Kinnisvara tegevjuhi Peep Vooro hinnangul on kinnisvaraturg rahunenud ühtlase tempoga. ‘Hindade allaminek on kulgenud ühtlase tempoga, kuid kas see on languse lõpp, ei oska äelda,’ ütles Vooro.

Tehingute arv ja väärtus vähenes kolmandas kvartalis

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga vähenes tehingute koguarv veerandi võrra ja tänavu teise kvartaliga võrreldes 17%.

Statistikaameti teatel sooritati tänavu kolmandas kvartalis 11 400 kinnisvara ostu-müügitehingut koguväärtusega 12,7 miljardit krooni. Tehingute arv ja koguväärtus vähenes nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes. Viimati tõestati alla 12 000 tehingu 2004. aasta esimeses kvartalis.

Number

  • 11 400 kinnisvara ostu-müügitehingut sooritati statistikaameti teatel tänavu kolmandas kvartalis. Viimati tõestati alla 12 000 tehingu 2004. aasta esimeses kvartalis.

Kuigi tehingute keskmine väärtus on viimastel kvartalitel vähenenud, pole see vähenenud nii palju kui tehingute koguarv ja koguväärtus.

Võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga vähenes korteritehingute arv veerandi võrra, eelmise kvartaliga võrreldes viiendiku võrra.

Tänavu kolmandas kvartalis hõlmasid ostu-müügitehingutest 55% korterid, 23% hoonestamata kinnistud, 14% eluhooned ja 7% mitteeluhooned.

Muudest piirkondadest enam on vähenenud Tallinna notarite juures sõlmitud korteritehingute arv.

Kui 2006. aasta alguses oli eraisikutele antud laenude intressimäär veel alla 4%, siis tänavu septembris oli see juba 5,9%.

Allikas: äripäev, 20.november 2007.a.

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus