• Esileht
  • Uusarenduste hinnalangus tuli suure üllatusena

Uusarenduste hinnalangus tuli suure üllatusena

Et koos huvi kadumisega hakkavad arendajad massiliselt hindu langetama, ei osanud ette näha, ehkki aasta alguses arvasin, et huvi nende vastu raugeb ning pakkumiste arv kasvab kiiresti.

akna sulgemiseks klikkige pildil

Selle aasta märksõnadeks kinnisvaraturul on erinevate väljendite kasutuselevõtmine, et vältida hirmsat sõna ‘hinnalangus’. Küll on räägitud hindade korrigeerimisest, diferentseerimisest, turu normaliseerumisest ning kvaliteetkinnisvarast, mis mingil tingimusel ei odavne.

Kinnisvarafirmade eelmise aasta prognoosid kubisevadki sellistest ümberütlemistest, otsest hinnalangust keegi välja tuua ei julgenud.

Paraku sai reaalne hinnalangus siiski teoks. Sellega murti müüt, et Eestis saavad kinnisvara hinnad ainult tõusta.

Kinnisvarabüroode prognoosid 2007. aastaks polnud täpsed

Arco Vara Kinnisvarabüroo
Siinkohal on vaevalt põhjust prognoosida hoonestamata elamumaa hinnalangust 2007. aastaks, samas ei saa ennustada ka erilist hinnakasvu. Nõudlus uute eramute järele saavutatud hinnatasemelt ilmselt ei suurene, ent kallinenud ehitushinnad avaldavad survet elamute hinnatõusule, aga kuna elanike ostujõud lähiajal ilmselt ei tõuse, siis hindade tõus jääb pigem väga tagasihoidlikuks.

Uus Maa Kinnisvarabüroo
Korteriturul on oodata suhteliselt stabiilselt perioodi. Keskmiseks hinnatõusuks 2007. aastal prognoosime eri piirkondades kuni 10%. Mõnevõrra tõusevad uute korterite hinnad kesklinnas ja selle lähipiirkondades, kus arenduste maht on tulenevalt maa defitsiidist piiratud.

äärelinnakorterite puhul ei ole lähitulevikus olulist hinnatõusu oodata, pigem hinnad stabiliseeruvad ning lähevad vastavusse asukoha ja korteri seisukorraga. Siiski võib 2007. aasta jooksul vanemate korterite turul oodata nõudluse kasvu, kuna uued arendused tulevad müügile kõrgemate hindadega ning madalama ostujõuga kliendid on sunnitud soetama korteri vanemasse elamusse.

Pindi Kinnisvara
Suurt ja järsku hinnatõusu pole lähiajal loota, hinnad püsivad stabiilsetena.

Spekulatiivne ning kiire turg on praeguseks lõplikult läbi.

Mõningates turusektorites võib keskmine ruutmeetrihind ka pisut langeda, seda vanemates korterelamutes suurte magistraalide ääres.

Kesklinnas prognoosime järgmisel poolaastal hinnatõusu keskmiselt kuni 5%.

2006. aasta lõpus tehtud prognoosid

Allikas: 18.dets.07 äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus