• Esileht
  • Hinnalangus taastab ostuhuvi

Hinnalangus taastab ostuhuvi

Kuigi kinnisvaraturul valitsevad elamispindade osas siiski veel langusmeeleolud, on aasta esimese kuu põhjal näha, et hindade langusega on kasvanud ostuvalmidus.

Nii on kinnisvaraportaalides koos pakkumiste hulgaga kasvanud ka vaadatavuse arv. Seejuures on kõige suurema klikkide arvuga alati esmaspäev, millest järeldub, et vaadatakse üle nädalavahetuse jooksul lisandunud uued pakkumised ning objektide hinnaliikumised.

Hoolimata meediakanalites võimendatud kinnisvarakrahhi teemaatikast, on selgelt tajutav, et ostjad ja investorid jälgivad kinnisvaraturul toimuvat väga tähelepanelikult. Oodatakse kas endale sobiva hinnataseme saabumist või murdepunkti, kust hinnad enam allapoole ei lange.

Elamispindade turul on kaks tegurit, mis ei ole kinnisvarahindadel lasknud stabiliseeruda. Need on ebakindlus Eesti majanduse käekäigu suhtes sel aastal (võimalik palgakasvu aeglustumine, täätuse kasv ja muud tegurid) ning veel müümata uute arendusprojektide suur hulk.

Kui majandusolukorra kohta on juba kuulda positiivseid ootusi aasta teiseks pooleks, siis uute arenduste kohta seda veel äelda ei osata.

Edaspidine sõltub arendajate rasvakihi paksusest ja pankade kannatlikkusest. Uusarendused on teatud määral alla surumas ka tüüpkorterite hindu, mille hinnalangus oli 2007. aastal uusarenduste omast keskmiselt väiksem. Siin on ka igati loogiline seos, sest ilmselgelt peab vanema tüüpkorteri hind olema madalam uue korteri hinnast.

Kinnisvaraturul on võtmesõna hind. Ka praeguses turusituatsioonis on kinnisvara võimalik küllaltki edukalt müüa, sest paljudes piirkondades ja sektorites on hinnatasemed langenud üsnagi ahvatlevale tasemele. Näiteks ei ole viimastel kuudel ERI Kinnisvara vahendusel müüdud objektide käive vähenenud. Küll aga on pikenenud müügiperioodid ja müügitegevus muutunud täämahukamaks.

Senisest märksa enam tuleb tegeleda selgitustääga ning inimeste ebareaalsete hinnaootuste kummutamisega.

Näiteks kui ostjale tundub ostetava kinnisvara hind juba ahvatlev, siis paljude müüki antud kinnisvaraobjektide eest loodetakse ikka veel kõrgemat, eelmise aasta hinda.

Tegelikult ei ole ju kuhugi kadunud tarve uue elamispinna järele. Vajadus kolida uude piirkonda või suuremale ja eraldi pinnale on endiselt aktuaalne teema paljude jaoks.

Propageeritav elamispinna üürimine on siiski ajutine lahendus, kuna meie üüriturg on endiselt ebakindel pikaajalise üürimise suhtes, toetades pigem neid, kellel on vajadus ajutisema elamispinna järele (kuni üks aasta).

Meie praegused üürnikud ja üürileandjad on tegelikult paljuski ooteseisundis, sest enamik pakutavaid kortereid on soetatud müügi eesmärgil ja sobiva hinna saamisel need ka müüakse. Sama lugu on üürnikega, kes sobiva hinnataseme saabumisel peavad paremaks korter siiski osta.

Allikas: 11.veebruar 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus