• Esileht
  • Jaanuar kinnisvaraturul: ostuhuvilised ilmusid taas välja

Jaanuar kinnisvaraturul: ostuhuvilised ilmusid taas välja

Jaanuar oli Tallinna kinnisvaraturul tehinguarvude poolest küll sama kesine kui detsember, kuid maakleritel oli tääd kuhjaga, sest ostuhuviliste tagasitulek tähendab objektide külastuste sagenemist.

Kuigi ostuhuvilised on olemas, lükkavad nad otsust edasi ning ootavad kevadet. Sageli saab probleemiks ka finantseerimine, kas ei saada pangast kogu vajalikku summat või peetakse intresse liiga kõrgeks.

Kõige suuremal ja likviidsemal turul, Tallinna korterite turul, toimus tehinguid veidi vähem kui detsembris. Kui detsembris sõlmiti maa-ameti andmetel Tallinnas 579 korteriomandi tehingut, siis jaanuaris oli sama näitaja 514, mis kujutab endast 11-protsendilist vähenemist.
Võrreldes eelmise aastaga on tehingute arv Tallinnas vähenenud lausa 61 protsenti.

Hirm tuleviku ees

Tehingute vähese hulga taga on peamiselt inimeste ebakindlus tulevikus suhtes ning hirm teha halba investeeringut. Vähe mõeldakse sellele, et kodu ostetakse ju pikemaks ajaks ja mitte ainult investeeringu eesmärgil.

Linnaosade kaupa on tehingute arvud vähenenud kõige rohkem Põhja-Tallinnas, Pirital ja Lasnamäel. Vastavalt maa-ameti statistikale toimus jaanuaris, võrreldes detsembriga, rohkem tehinguid Kesklinna ja Haabersti linnaosas.

Tehinguhindades sellist langust nagu tehinguarvudes ei ole olnud. Jaanuarikuus oli keskmine Tallinna korteri ruutmeetrihind 23 685 krooni. See on 3 protsenti vähem kui 2007. aasta detsembris ning 3 protsenti vähem kui aasta tagasi jaanuaris.

Võrreldes IV kvartali keskmisega 23 927 kr/m² on jaanuari hinnad enam-vähem samad. Kõrgeimad keskmised hinnad olid 2007. aastal II kvartalis ning võrreldes sellega on korterite hinnad langenud umbes 8 protsenti.

Kõige rohkem langesid hinnad jaanuaris Nõmmel, Pirital ja Kesklinnas. Vastavalt statistikale jäid juba teist kuud samaks Haabersti linnaosa hinnad ning tõusid Mustamäe korterite hinnad.

Võrreldes eelmise aasta viimase kvartali keskmiste hindadega olid jaanuaris keskmised hinnad kõrgemad Mustamäel, Haaberstis, Pirital ja Põhja-Tallinnas.
Harjumaa hoonestamata kruntide turg on statistika põhjal viimased kolm kuud tõusutrendis olnud.

Vaatamata sellele, et tehingute arvud üleüldiselt on kahanenud ning palju on juttu olnud sellest, et elamukrunte on väga raske müüa, on siiski nii hoonestamata elamumaa tehinguhinnad kui ka tehingute arv tõusnud.

Huvi elamumaa vastu

Vastavalt maa-ameti tehinguinfole tehti jaanuaris 79 tehingut hoonestamata elamumaaga, mis on 30 protsenti rohkem kui detsembris 2007. Võrreldes eelmise aasta jaanuarikuuga sõlmiti seitse tehingut vähem. Eelmise aasta viimasel kahel kvartalil tehti peaaegu ühepalju tehinguid, vastavalt 195 ja 194 tehingut.

Hoonestamata elamumaa hinnad on statistika põhjal viimase kolme kuu jooksul tõusnud. Suurim langus oli augustis, mille järel hindade kõikumised on olnud väiksemad. Vaadeldes 2007. aasta viimase kvartali keskmist hinda, siis see on ca 13 protsenti madalam kui varasematel kvartalitel.

Jaanuarikuu hoonestamata elamumaa keskmine ruutmeetri hind Harjumaal on 705 krooni, mis on 7 protsenti kõrgem kui detsembris. Võrreldes aastataguse ajaga on elamumaa hind langenud 4 protsenti. Aktiivseim aeg oli 2007. aasta varasuvel, mis eelkõige tulenes sesoonsusest.

Lähitulevikus jätkub ostuklientide huvi elamispindade vastu, ent kuna ollakse äraootaval seisukohal, siis tehingute arvud jäävad siiski tagasihoidlikuks.

Kevade tulekuga on oodata sesoonsusest tingitud suuremat aktiivsust.

Tehinguhindade tase jääb mõningates piirkondades samale tasemele, kuid mitmetes uusarendustes ja vähem hinnatud asukohaga, lisaväärtusteta elamispindadel on veel oodata hindade alanemist.

Annika Jakobson, Uus Maa Kinnisvarakonsultantide Oü Kinnisvara analüütik

Allikas: 27.veebruari Postimehe lisa Kinnisvara

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus