• Esileht
  • Tõnu Toompark: kodu tasub osta ka langeval turul

Tõnu Toompark: kodu tasub osta ka langeval turul

Toompark kirjutas eile aripaev.ee blogis, et 2008. aastal võib küll eeldada veel hindade langust, see aga ei tähenda, et kõigil inimestel on kinnisvaraostmisest mõistlik loobuda.

Ekspert tõi ostuks välja hulga argumente. Oluliseks peab mees emotsionaalset külge. Oma kodu annab hea kindlus- ja turvatunde. ‘Oma kodu on emotsionaalne väärtus, mida on rahaliselt pea võimatu hinnata. Kodu on inimese kindlus. Need on väärtused, mida kinnisvara eksperthinnangud ei kajasta, kuid mis on siiski väga tähtsad,’ märkis ta.

Plussidena lisas Toompark, et oma kodu saab sisustada vastavalt soovile, kaasa võib rääkida ka kortermaja ühisotsustes, millest üürileandja ei pruugi olla huvitatud, kuna need tähendavad lisakulu.

Toomparki hinnangul räägib ostmise kasuks ka siinse üürituru ebaküpsus. ‘Eesti üüriturg on välja arenemata. Nii üürileandjad kui ka -võtjad ei ole kursis oma õiguste ja kohustustega. Kui ei olda kursis vastastikuste õiguste ja kohustustega, võivad kiiresti tekkida konfliktid,’ lisas ta. Niisugune väljaarenemata üüriturg võib sundida üürilevõtjat elukohta vahetama sagedamini, kui ta seda ise sooviks.

Korteriostjad on praegu soodsas seisus

Ka rahaliselt on ostmine kasulik. ‘Vaatamata praegusele ebastabiilsusele kinnisvaraturul võib siiski kindlalt väita, et ka täna on võimalus soodsaid tehinguid teha. Ostja jaoks on olukord lausa ideaalne – pakkumine on lai ja valikuvõimalus on suur. See annab võimaluse leida parim vajadusi rahuldav elamispind. Suur valikuvõimalus paneb korteriostja soodsasse seisu, ja annab talle võimaluse teha tehing siis ja ainult siis, kui ka hind tema soovidele vastab,’ lisas Toompark.

ERI Kinnisvara investeeringute projekti juht Marek Vikat on veendunud, et veel ei ole turg oma põhja saavutanud ning elukoha soetamise kavatsust tema ei toeta.

Tasub oodata hindade langemist

‘Majandusliku külje pealt ei toeta ma praegu elukoha soetamise mõtet – kui inimestel on teised olulised prioriteedid, siis tuleks endale eluase soetada, kuid vastasel juhul soovitan praegu ikkagi elukohta üürida,’ rääkis Vikat.

‘Majandusteooria ütleb lihtsalt: mida enam tuleb turule pakkumisi (praegu on pakkumine laes või lage saavutamas), seda suuremaks kujuneb surve hindadele – seega peaks hindadel olema veel langemisruumi, kuna müüjad soovivad ikkagi oma kinnisvara ära müüa, mitte seda aastaid hoida,’ rääkis Vikat lähitulevikust. ‘Tema sõnul toimub sama loogika tänasel üüriturul. ‘Aga miks peaks näiteks maksma samalaadse korteri eest pangalaenu iga kuu 8000 krooni, kui selle sama korteri saaks üürile võtta 5000 krooni eest kuus?’

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter aga toetas Toompargi mõtet, äeldes, et pikemas perspektiivis on ostmine otstarbekam, sest ajas kinnisvarahinnad kasvavad ning laenu maksmisega saadakse kodu omanikuks.

‘Laenumakse koosneb intresside osast ning põhiosast. Põhiosa maksega saadakse vara omanikuks, intressiosaga aga tasutakse raha kasutamise eest. Seega peaks hoopis võrdlema laenumakse intresside osa ja üürimakset,’ arutles Vahter, lisades, et üürimise korral jääb hinnakasv üürileandjale ning kindlasti tõstetakse üüriperioodi jooksul ka üürihinda.

Kommentaar

AnÌÉå_ely Uuetoa
Kuldse Bärsi kaudu üürikorterit otsimas

Korterit ei osta sellepärast, et ei ole nii palju raha välja käia ja pangast on laenu saamisega raskusi.Praegu üürin Tallinna kesklinnas kopsaka tasu eest ühetoalist korterit ja tahan leida kahetoalist korterit kesklinnast kaugemal ja odavamalt.

Allikas: 17.aprill 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus