• Esileht
  • Määbel suunab ostja otsust

Määbel suunab ostja otsust

Hinda määbli olemasolu väga palju ei mõjuta, ent korteri müük on lihtsalt hõlpsam.

Evely Soomere on otsinud korterit juba üle poole aasta, ent kuna hinnad pidevalt langevad, pole julgenud otsust teha. Tema sõnul võib määbli olemasolu ning kvaliteet küll otsustav olla , ent mäbleeritud korteri eest ta rohkem maksma siiski ei soostuks. ‘Kui on kaks võrdset korterit sarnase hinnaga, siis otsustan kahtlemata mäbleeritud korteri kasuks,’ märgib ta.

BPE Kinnisvaraeksperdi elamispindade maakleri Kristjan Kaarmani sõnul on muidugi kortereid, kus on sisseehitatud kallid stereosüsteemid, disaineri poolt eritellimusel valmistatud diivan või valgustid, mis on spetsprojekti järgi korterisse paigaldatud. On ka originaalseid lahendusi, mis just sellesse korterisse sobitatud ning annavad müügil teatava eelise.

‘Siiski on vähe usutav, et keegi just määbli pärast mingi korteri ostab. Võib-olla kui on elamises olemas korralik kääk ja garderoobikapid vms, on lihtsam müüa, aga olulist hinnalisa need küll ei paku,’ ütleb Kaarman.

BREC Kinnisvara maaklerteenuse osakonna juht Iris Roosimägi märgib, et kallimate kesklinna korterite puhul võib olulist rolli mängida määbli olemasolu juhul, kui tegemist on stiilselt renoveeritud või uute disaineri tehtud lahendustega.

Päris uute arendusprojektide juures on saanud ka juba tavaliseks käägimääbli olemasolu.

Kommentaarid

Saale Holstein, 1Partner Kinnisvara maakler
Kui tegemist on väga eksklusiivse määbliga (antiik, väärispuit), peaks müüja välja arvutama määbli väärtuse, sest siis hinnatakse korteri ja määbli väärtust eraldi.

Tavaliselt teeb ostja omapoolse pakkumise määbli soetamiseks ja kui hinna osas kompromissini ei jõuta, ostetakse kinnisvara ilma määblita.

Odavamate korterite puhul müügihinnale määbli hinda eraldi ei lisata. Selle olemasolu on pigem boonus. Kuna praegu on hinna tingimine ostjate poolt väga tavaline, siis tihti teevad müüjad ettepaneku hinda mitte langetada ja pakuvad allahindluse asemel müüjale korterit koos määbliga osta. Enamasti ostjad sellega ka nõustuvad.

Korterite müügipakkumisi on palju ja seepärast on eelistatud kvaliteetse ja maitseka määbliga korterid. Eriti oluline on investeerida käägi- ja vannitoa määblisse, sest see määbel müüakse alati koos korteriga.

Andres Teder, ERI Kinnisvara tegevjuht
Kogu määblile kulunud summa saab müüja tagasi väga vähestel juhtudel, see võib olla juhul, kui on tegemist uue disainmääbliga või korterisse hästi sobituva antiikmääbliga. Isegi kui määbel on väga hästi hoitud, siis üle poole kunagisest ostuhinnast hästi maksta ei taheta. Ostjad on praegu vägagi hinnatundlikud ja otsivad rohkem siiski sisustamata või osalise määbliga kortereid ning määbel võetakse siis, kui selle saab soodsalt. Kõige soosivamalt suhtuvad ostjad raskemini paigaldatavasse määblisse: käägimääbel ja sisseehitatavad seinakapid. Neid on ka müüjal otstarbekas korterisse jätta, kuna demonteerimisel ja transpordil saavad need kindlasti kahjustatud, samuti on neid uude kohta väga raske sobitada.

Kesklinnas ostetakse sisutatud kortereid ka väljaüürimiseks, äärelinnas on sisustatud korterite peamiseks sihtgrupiks noored pered, kes saavad nii ühe laenuga katta ka mäbleerimise kulu.

Allikas: 21.aprill 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus