• Esileht
  • Sooman: märtsis oli surnud kassi põrge

Sooman: märtsis oli surnud kassi põrge

‘Paremaks läheb,’ kommenteeris Sooman kinnisvaraturu hetkeseisu aripaev.ee-le. ‘Märtsis lõpetasid kinnisvarahinnad langemise. Need, kes korteriostu aasta aega edasi lükkasid, on ostma hakanud.’ Sooman märkis, et andmed olukorra paranemise kohta on siiski esialgsed, mitte lõplik tõde.

Sooman: turuosalised olid märtsis peata

Sooman täpsustas, et aprillis hinnalangus jätkub ja märtsis oli surnud kassi põrge. ‘Märtsis oli turuosalistel peataoleku aeg ning hinnalangus tõepoolest peatus, nüüd aprilli poole kuu pealt vaadates on näha, et langus jätkub,’ ütles Sooman.

Ta märkis lisaks, et tehinguaktiivsus on kasvanud ning ostjad ajavad seetõttu aktiivsemalt hinda alla. Hind sõltub ka väga palju piirkondadest, näiteks Lasnamäel langesid hinnad aprillis isegi 10% võrreldes märtsiga.

‘Väga palju sõltub praegu müüjatest. Kui nad näevad, et kuue kuu jooksul ei tule keegi nende korterit isegi mitte vaatama, on midagi kindlasti valesti. Kui müüjad lasevad hinnad sinna, kus ostjat on valmis tehingut tegema, läheb asi paremaks,’ rääkis Sooman.

‘Ostjad ja müüjad on jõudnud kompromissi piirini,’ tõdes Sooman samas. ‘Eks on ka arendajaid, kel on rasked ajad, aga mis neist saab, näitavad lähikuud. Viimane aasta aega on olnud ehe surutis. Tehinguid on tehtud samal tasemel kui kümme aastat tagasi.’

Sooman lisas, et kinnisvaraarendajate pankrotilainet pole ennustatud. Räägitud on vaid 10% arendajate pankrotist. ‘Mingit üüratut pankrotilainet ma ei usu. Pigem on oodata ühinemisi ja väiksemate arendajate ülesostmist, mida ongi juba toimunud,’ ütles Sooman. Ametialastele konfidentsiaalsusnõuetele viidates jättis Sooman täpsustamata, millised firmad on väiksemaid arendajaid alla neelanud.

Uus Maa juht: inimesed on ostavad jälle kinnisvara

Uus Maa Kinnisvarabüroo andemetel kinnisvara hinnad märtsis siiski langesid 1% võrra, veebruaris oli langust 2% ja jaanuaris 1%. Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff ütles, et ehkki märtsis hinnad langesid, oli tehinguid rohkem kui veebruaris. ‘Inimesed on jälle kinnisvara ostma hakanud,’ lisas ta.

Ka City24 pakkumiste statistika järgi langesid märtsis hinnad veidi üle 1% ja aprillis samuti.

Kommentaar

Tõnu Luts
Arco Vara hindamisgrupi juht

Halvas seisukorras korterite puhul võib olla surve hindade langusele. Renoveeritud korterite vastu on suurem huvi ja nende hinnad vast ei lange. Esmane arvamus on, et aprilli hinnatase on enam-vähem sama mis märtsis.

taust
  • Maa-ameti statistika järgi tehti aprillis Tallinna korteritega tehinguid keskmise hinnaga 22 400 krooni ruutmeetri kohta, ent märtsis oli number umbes 1000 krooni kõrgem.
  • Mullu oli Tallinna korterite keskmine tehinguhind üle 25 000 krooni ruutmeetri kohta.
Allikas: 23. aprill 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus