• Esileht
  • Ostuekspress noolib laenuvõlglaste kortereid

Ostuekspress noolib laenuvõlglaste kortereid

Rahahädas inimesed saavad lisaks räävelliku intressiga SMS-laenu võtmisele müüa nüüd ka oma kinnisvara kiirkorras võileivahinna eest firmale, kes on pühendunud just sellele ärile.
Peamiselt Tallinnas tegutseva firma Ostuekspress äriideeks on osta odavalt kinnisvara inimestelt, kes selle soetamiseks võetud laene maksta ei suuda ning kiiresti raha vajavad.

Reklaamis lubatakse hea tehing teostada 24 tunni jooksul ning maksta inimesele korteri, maja või maa eest kuni 85 protsenti turuhinnast.
Rõhk on siiski sõnal «kuni». Nii tunnistab Ostuekspressi juht Aivar Sool, et ostuhind võib küündida ka kõigest pooleni kinnisvara tegelikust väärtusest.

Soovijaid napib

«Raskustes kinnisvaraturult ostes ei saa kunagi kindel olla, et hind, mida praegu maksame, ei lange edaspidi veelgi,» rääkis Sool. «Kinnisvara eeldatav turuhind määratakse müüja tellitud hindamisakti alusel.»

Firma ostab üle Eesti kokku äri- ja tootmismaad, muud kinnisvara aga vaid Tallinnast ja Harjumaalt. «Praegu käivad läbirääkimised mitme eri objekti ostmiseks, näitena võib tuua Tallinna kesklinna korterid ning krundid Nõmmel, Pirital ja Kakumäel,» loetles Sool.

Teised kinnisvara vahendamisega tegelevad ettevõtted ei tõtta Soola äri küll hukka mõistma, kuid kõik nad küsivad, miks peaks inimene oma vara müües leppima vaid poolega selle väärtusest.

Firma Uus Maa korterite osakonna juhi Elari Tamme hinnangul on Ostuekspress nagu kinnisvaraäri SMS-laen, millega inimeselt mitu nahka kooritakse.

Tema sõnul on kinnisvaravahendus jäänud võrreldes mõne aasta taguse ajaga küll loiuks, kuid tehinguid ikkagi tehakse ning mõistliku hinna eest saab vara müüdud.

Tamm soovitab kiirmüügi huvilistel pigem korteri hinnast 10–15 protsenti alla lasta, poolt vara väärtusest ei ole tema hinnangul aga mõtet loovutada.

Kiirmüügi teenuse järele ei ole Tamme väitel Eestis eriti suurt nõudlust, sest enamasti üritavad inimesed korrektselt oma laenukohustusi täita ning pangadki pingutavad selle nimel.

«Tavaliselt suunab pank ise õigel ajal inimese mõne oma partnerist kinnisvaravahendaja juurde, et müük väga kiireks ei peaks minema,» rääkis ta. «Meie juurde ei ole küll ühtegi sellist tehingut jõudnud, kus inimesel oleks varast vabanemisega kibekiire.»

Ka Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani arvamusel pole asjad nii hullud, et kiirmüügi vahendamist massiliselt vajataks.

«Niipalju kui olen aru saanud, ei kavatsegi Sool ja tema kompanjonid suurt turuosa võita või klassikalist teenustepaketti osutada – see on nišitoode,» rääkis ta.

Kiirmüügi äriideed ei pidanud Sooman siiski inimeste ärakasutamiseks, sest tema väitel ei sunni keegi neid oma varast loobuma. «Kui inimesel on tõesti vaja kiirelt vara müüa ja leidub firma, kes on valmis seda tegema, siis teoreetiliselt peaks tegemist olema win-win olukorraga,» arutles Sooman.

Erinevad põhjused

Ka Tõnisson Kinnisvara maakler Reet Kreek tõdes, et pole ülikiirete müükidega kokku puutunud. Paljude kuulutuste juures on küll märge «kiire» või «korter vabaneb kiiresti», kuid need pole tingitud laenumakse hädadest.

Soola sõnul on suur osa müüjatest koduvahetajad, kes on soetanud endale uue elamise ega ole vanast suutnud lahti saada. Leidub neidki, kes on endale varem ostnud soodsa pangalaenu abil lisakinnisvara, mida tegelikult ei vajata. Nüüd soovitakse sellest vabaneda.

Eesti pankade teatel jääb eraisikute hapude laenude – ehk siis nende kohustuste, mida täita ei suudeta – osakaal laenuportfellis alla ühe protsendi. Viimase aasta jooksul on selliste laenude arv peaaegu kahekordistunud, kuid võrreldes teiste riikidega pole tegemist katastroofiga.

Samas on pangad hakanud küsima laenu katteks lisatagatisi inimestelt, kes on kinnisvara soetanud tipphindade ajal – nüüd on selle väärtus oluliselt kahanenud. Lisatagatist nõutakse siiski peamiselt neil juhtudel, kui inimeste maksedistsipliin jätab soovida.

Allikas: 16.juuni 2008.a. Postimees

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus