• Esileht
  • Ostu-müügitehinguid on kolmandiku vähemaks jäänud

Ostu-müügitehinguid on kolmandiku vähemaks jäänud

Tänavu teises kvartalis tehti 9800 kinnisvara ostu-müügitehingut, teatas statistikaamet. Ostu-müügitehingute arv vähenes eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes ligi kolmandiku ja suurenes eelmise kvartaliga võrreldes kümnendiku. Tehingute arv on võrreldes määdunud aasta sama ajaga kukkunud kolmandiku. Samuti on 43 protsenti vähenenud tehingute koguväärtus.

Tammemäe: pilvisus kinnisvaraturul vaheldub

Arco Vara juhi Aare Tammemäe sõnul võib kinnisvara valitsevat ilma iseloomustada tüüpilise Eesti ilmaennustusega – vahelduva pilvisusega.

Statistikaameti avaldatud numbrid Tammemäele üllatusena aga ei tulnud. ‘Tehingute arvu langus iseenesest pole traagiline. Need on juba piisavalt palju langenud, ühel hetkel tekib soov ka investoritel ja niisama inimestel kinnisvara soetama hakata,’ ütles ta.

Kulli: enne lõppu ei tule, kui matakas ära käib

1Partner Kinnisvara hindamisgrupi juhi Kaur-Kaspar Kulli sõnul pole võimalik äelda, kas kinnisvarahindades on nüüd põhi käes või mitte. ‘Ei tea. Enne lõppu ei tule, kui matakas ära käib,’ kommenteeris Kulli. ‘Nii nagu hinnatõusu lõpp, on ka hinnalanguse lõpp justnagu kukkumine põhjatusse tunduvasse auku.’

‘Ma arvan, et 2008. aasta jooksul ei muutu veel midagi. Paljud müüjad elavad veel nn eituses ja tahavad objektide eest saada vähemalt sama raha, mis kunagi ise pidid välja käima. Kes esimesena hinnad turutasemele toob, see ka võidab, kes hoiab, see suurendab vaid kahjumit,’ vastas Kulli küsimusele, millal kinnisvaraturg taas aktiveeruda võiks.

‘Tehingute koguväärtuse suur langus tuleneb kinnisvaraturu inertsusest,’ kommenteeris Kulli statistikaameti avaldatud värskeid andmeid. ‘2007. aasta alguses tehti palju tehinguid objektidega, mille ehitust alustati ja mida broneeriti 2006. aastal. 2007. aasta algul tuli aeg nende objektide väljaostmiseks, ehkki reaalselt olid määdunud aasta alguseks hinnad juba langema hakanud. Paljud inimesed ei tahtnud oma broneerimisraha kaotada,’ märkis Kulli.

Sooman: praegune kinnisvaraturg on riskantne

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul ei soovita ta praegu lühiajalistel investoritel turule siseneda. ‘Perspektiivis kasvab nii Eesti majandus kui ka kinnisvaraturg,’ ütles Sooman. ‘Aga kindlasti ei soovita me lühiajalistel investoritel turule siseneda, sest praegune turg on riskantne ning jätkuvad hinnakõikumised ei ole välistatud, samuti oleks äärmiselt vastutustundetu ennustada, millal hinnad taas kerkima hakkavad,’ märkis Sooman.

‘Analüüsides elamispindade hindu aegteljel, leiame, et oleme jõudnud läbi hinnalanguse ning palgakasvu ostujõu poolest 2006. aasta alguse tasemele – selle loogika järgi peaks suurem langus juba määdas olema,’ märkis Sooman.

II kvartali tehingute väärtus kokku 10 miljardit krooni

Suurem tehingute arv võrreldes aasta algusega on teisele kvartalile iseloomulik ning seega ei ole alust rääkida kinnisvaraturu elavnemisest, teatas statistikaamet. Ostu-müügitehingute koguväärtus oli tänavu teises kvartalis 10 miljardit krooni.

55 protsenti tõestatud ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid. Notariaalselt tõestatud ostu-müügitehingute keskmine väärtus oli 1 miljon krooni (20 protsenti vähem kui mullu samal ajal). 44 protsenti tehinguid tehti Tallinna ja Harjumaa objektidega, nende väärtus oli koguväärtusest 65 protsenti.

Allikas: 21.august 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus