• Esileht
  • Hinnalangus Tallinna korteriturul on peatunud

Hinnalangus Tallinna korteriturul on peatunud

Alustuseks soovin rõhutada, et tegemist ei ole vähimalgi määral katsega lugejaid mõjutada, justkui oleks kinnisvarahindade langus lõplikult läbi. Oleme veendunud, et teatud varagruppide lõikes on langus veel ees, ning miski ei välista, et ka Tallinnas hinnatase rohkem allapoole ei nihku. Pealegi, makromajanduslik taust on viimaste nädalate sündmuste taustal niivõrd nigel, et globaalse finantskriisi lävel ennustamine oleks lihtsalt tänamatu tää. Ent viimase kolme kuu jooksul on Tallinna korteriomandite keskmine ruutumeetri hind püsinud muutumatuna. Linnaositi on suundused siiski erinevad.

Nagu muu Eesti kinnisvaraturg, on ka Tallinna korteriturg teinud viimase pooleteise aasta jooksul läbi märkimisväärse languse. Tehingute arv on langenud üle kahe korra 1125 ühikult kuus 533 ühikule kuus. Keskmine ruutmeetri hind on langenud 26 743 kroonilt mullu aprillis 20 357 kroonini tänavu septembri lõpus. See teeb võrreldes tippajaga hinnalanguseks 23,9 protsenti. Kusjuures oluline on märkida, et selline hinnatase oli ka juulis ja augustis.

 

Pakkumiste arv kahaneb

 

Linnaosade lõikes on aga pilt oluliselt hüplikum ja selget trendi pole välja kujunenud. Nii on Kristiine linnaosa korterite hinnatase viimaste kuude jooksul üle kümnendiku võrra kerkinud, Mustamäel aga ligi üheksa protsenti langenud. Enamik teisi linnaosasid niivõrd suurte kõikumistega silma ei paista. Samal ajal on äärmiselt tähtsaks muutuseks, et viimaste kuude jooksul on hakanud pakkumiste arv kahanema. Võrreldes juuniga on Tallinna korterite pakkumiste arv langenud 9200 ühikult 8500 ühikule. Samasugust trendi on märgata ka Tallinna ja Harjumaa eramute ja elamumaade turul.

Tõsi, tuleb arvestada asjaolu, et turul olevate pakkumiste arvu saame eelkõige hinnata suuremate kinnisvaraportaalide kogupakkumiste järgi ja praegustes kokkuhoiutingimustes on mõni väiksem kinnisvarabüroo olnud sunnitud internetiportaalidega koostää lõpetama. Siiski võime kindlalt väita, et pakkumiste arvu kasv on igal juhul lõppenud – kõik varad, mida müüa soovitakse, on turule paisatud. See aga on omakorda üks oluline hinnalanguse pidurdumise tingimus – kuniks uusi pakkumisi pidevalt juurde tuleb, tunnevad ostjad end turul märksa tugevamini ja selle kaudu oleks surve hindadele jätkuv.

Pakkumiste kiire lisandumise lõp­pemine on aga ka ostjatele sõnumiks, et ehkki valik on suur, on tegu siiski piiratud hulgaga ning uute huvipakkuvate varade juurdevool turule on peatunud.

Kui veel arvesse võtta ka hinnalangusest ja varasemast kiirest palgakasvust tingitud ostujõu tugevnemist, ei olegi hinnalanguse pidurdumine niivõrd ootamatu. Et aga anda turu tulevikule mingisugune konkreetsem hinnang, tuleb ära oodata arengud maailmamajanduses.

Allikas: 16.oktoober 2008.a. Eesti Päevaleht

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus