• Esileht
  • Kinnisvarafirmad püüavad turuosa võita uusi maaklereid palgates

Kinnisvarafirmad püüavad turuosa võita uusi maaklereid palgates

Domus Kinnisvara on viimase poole aasta jooksul saanud oma tääliste ridadesse viis uut inimest teistest kinnisvarafirmadest. Juhatuse liikme Raul Reino sõnul on nad maaklerite tääjõuturul aktiivselt levitanud teavet, et otsivad uusi tegijaid.

Reino sõnul pole majanduslik olukord hetkel selline, et saaks pakkuda kõrgemat protsenti, ent maaklereid meelitatakse muude väärtustega – firma teeb koolitusi ja reklaamib objekte. „Olukord on selline, et suuremates firmades on kogenud maakleritel praegu tääd rohkem kui kunagi varem,” lisab Reino. Lisaks müüjale on nüüd tähelepanu hakatud osutama ka ostjale. Kui vaadatud objekt ei sobinud, püütakse ostja vajadused välja selgitada ja midagi muud pakkuda. Varem lasti müüjal lihtsalt oma teed minna.

Reino meelest on praegu hea aeg uut turuosa võita. Ta ennustab, et nii mõnegi tuntud kinnisvarafirma osatähtsus turul langeb ja esile kerkivad uued tegijad.

1Partner Kinnisvara arendusjuhi Ragnar Everesti sõnul on kinnisvara sektoris personali koha pealt huvitavad ajad. Nende kollektiiviga on liitunud viis-kuus inimest mõnest teisest kinnisvarafirmast. Everest ei tee saladust sellest, et nemad plaanivad antud olukorras kindlasti laieneda.

Aeg tugevdada vundamenti

„Praegu on täiesti õige aeg tugevdada nii-äelda vundamenti, et olla valmis järgmiseks tõusulaineks,” ütleb Everest. „Pole saladus seegi, et tänases situatsioonis toimub laienemine kindlasti kellegi turuosa arvelt.”

Everesti sõnul on nad alati valmis läbirääkimisteks ja teisi firmasid üle ostma. “Selleteemalisi läbirääkimisi oleme käesoleval aastal paari firmaga pidanud. Seda ka tulemuslikult,” lisab ta.

Pikemaajalise tääkogemusega maaklerid tulevad üle oma klientide võrgustikuga. “Kuna üldjuhul on liikumine siiski tundmatumast ettevõttest tuntumasse, siis pigem võib maakler oma uudisega tääkoha vahetusest kliente isegi positiivselt üllatada. Oma kogemustest ei tea mina ühtegi sellekohast negatiivset tagasisidet,” lisab Everest.

Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Kalev Roosiväli tunnistab, et nendega on veidi enam kui aasta jooksul liitunud üheksa inimest teistest kinnisvarabüroodest. Tema sõnul on neile tuldud liidergrupi firmadest, ent ületuleku põhjusteks on olnud ka endise tääandja majandusraskused. Roosiväli sõnul on tegu siiski jäämäe veepealse osaga, sest nemad on erinevatel põhjustel ära äelnud kordades suuremale hulgale tääle soovijale.

Pindi Kinnisvaras täätab prae­gu 45 maaklerit ja müüdavad objekte on 1800 kogumaksumusega 4,9 miljardit krooni. „Tegutseme optimumi kursil, kuid ruu­mi uutele headele tegijatele leiaksime veel kindlasti,” lisab Roosiväli. Hea maakler on tema sõnul „inimene nagu orkester” – ta peab olema hea psühholoog, müügimees ja turuanalüütik ühes isikus. „Eriti praeguses turuolukorras on äärmiselt oluline tulemustele orienteeritus – kontoris arvutimängude mängijaid on pooled Eesti firmad täis, meie selliseid ei otsi,” kinnitab Roosiväli.

Täätajaid on kaotanud aga Uus Maa kinnisvarabüroo. Pärnu büroost on lahkunud pooled täätajaist. Narva kontor pandi aga hoopis kinni ja selle piirkonna asjadega tegeleb edaspidi Jõhvi kontor. „Otsustasime, et kõige efektiivsem tee jätkata on kontorita ning projektipõhiselt nii, et meie Jõhvi kontor suunab ja abistab Narvas,” lisab Uus Maa tegevjuht Mika Sucksdorff. Tallinnas otsitakse  asendajaid 14 lahkunud täälisele ja lisaks soovitakse palgata veel kaks inimest. Sucksdorff lisab, et nende üheks märksõnaks on olnud efektiivsus ja seda eriti selle aasta algusest. üle on vaatatud kõikide kontorite ja inimeste tulemused. Täätajad, kes pole olnud efektiivsed, on lahkunud või lahkumas, lisab ta.

Allikas: 30.oktoober 2008.a. Eesti Päevalehe lisa Kodu&Kinnisvara

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus