• Esileht
  • Rüütel: kinnisvara on 1,5 aastaks ette toodetud

Rüütel: kinnisvara on 1,5 aastaks ette toodetud

Kinnisvarafirmade liidu (EKFL) tegevdirektori Tõnis Rüütli sõnul on kinnisvarapinda vähemalt pooleteiseks aastaks «lattu» toodetud ja olukord võib õigetesse rääbastesse minema hakata 2010. aasta sügisest.
Praeguse olukorra peapõhjuseks on järsult kallinenud laenuraha, mis põhjustaski kinnisavaraturu taandarengu, rääkis Rüütel. «Siis, kui raha oli veel priipärast käes, toimus suur lattu tootmine, eriti elukondliku pinna osas,» lausus ta.

Praegu iseloomustab kinnisvaraturgu ootus ja inimesed lükkavad ostuotsuseid edasi. «Aga häda on selles, et see korter või maja, mida sina vajad, ei pruugi enam odavamaks minna,» hoiatas Rüütel.

Ta lisas, et kinnisvara on tänaseks juba odavnenud kolmandiku kuni poole võrra ja edasi ei pruugi hinnad enam eriti langeda.

Rüütli sõnul on kinnisvaramulli lõhkemine kummutanud müüdi sellest, et Tallinna vanalinnas hinnad ei lange. «On ikka kukkunud küll, ehkki erineval määral, olenevalt asukohast ja kvaliteedist.»

Nagu ehitusse, nii jäävad ka kinnisvarasektorisse tääle professionaalid ja hõlptulu otsijad peavad lahkuma. Vahepeal oli ka selles valdkonnas palju juhuslikke inimesi ja harvad polnud juhtumid, kus tehingud jäid maakleri näpuvea tõttu ära või kaebas klient vahendaja peale EKFLi aukohtusse.

Praegu toimub kinnisvarasektoris turu korrastumine, nõudlus on küll vähenenud, kuid päris kadunud pole. Neil, kel plaanis kodu soetada, tasub igal juhul pangaga nõu pidada. Vahepeal sel turul tegutsenud spekulandid lakuvad praegu aga Rüütli sõnul haavu.

EKFLis on praegu 45 firmat. Aasta lõpuks astub välja 3-4 tegevust lõpetavat ettevõtet, samas on viimasel paaril kuul liitunud 3 arendusega tegelevat firmat.

Allikas: 21.nomember 2008.a. Postimees

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus