• Esileht
  • Müügitehingute arv sõltub pankadest

Müügitehingute arv sõltub pankadest

Tampere sõnul on kinnisvaratehinguid tehtud ka kõige raskematel aegadel. Siiski määnis ta, et kuna laenutingimused lähevad karmimaks, on müümine ja ostmine keerukam ja tehingute arv kahaneb.

‘Pangad saadavad välja signaali, et probleem pole majanduses, vaid neil endil. Praegu on neil rohkem muresid kui meil,’ märkis Tampere. Ta ei pea kinnisvara ostuturu suremist tõenäoliseks isegi teoreetilises plaanis.

Laenutingimused karmid

Küll on olemas võimalus, et panga laenutingimused muutuvad raskeks. ‘Kui asi jõuab nii kaugele, et pangad küsivad poole omafinantseeringuks, siis kui kiirelt korjab inimene kokku 500 000 krooni? See on ebameeldiv külg, aga loodame, et see nii ei jää,’ märkis ta. Tampere sõnul tuleb loota, et Rootsi pankadel jätkub omakapitali, et see kriis üle elada.

Kinnisvaras läheb rõhk seniselt ostuturult üüriturule, ennustas kinnisvarafirma Uus Maa juht Jaanus Laugus. Kallima kinnisvara omanikud võivad praegu müümise edasi lükata, odavama kinnisvaraga siiski kaubeldakse, lisas ta. ‘Eramute ja kruntide sektoris on kõige raskem,’ lisas ta.

Kartust, et kinnisvaraturg võib maailmamajanduse kriisi jätkumisel välja surra, nimetas Laugus liiga karmiks prognoosiks. Kinnisvaraturu elujõulisus ei sõltu tema sõnul siiski vaid laenuandjatest, sest kõik ostutehingud ei põhine laenudel. Tema hinnangul on selliseid tehinguid umbes kolmandik.

Laugus ennustas, et järgmine aasta tuleb tõenäoliselt raskem kui tänavune ja suure tõenäosusega muutuvad panga intressinumbrid.

Kinnisvarahinnad aga tema sõnul enam palju madalamaks minna ei saa, sest niigi müüakse praegu kinnisvara omahinna lähedal. Natuke odavamaks saab minna vaid kallim kinnisvara.

Hinnalangus on finišis

Sampo Panga juhi Aivar Rehe sõnul saavad inimesed ka järgmisel aastal eluasemelaenu endale lubada, kuid pangad vaatavad tähelepanelikumalt klienti.

Rehe sõnul ei ole pilt nii dramaatiline, et kinnisvara ostuturg võiks mingil hetkel välja surra, sest inimesed enam laenu ei saa.

‘Raha on olemas ja ka kliendid on olemas,’ kinnitas ta ja lisas, et ka kliendid on ettevaatlikumad.

taust
  • Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juhataja Tõnu Luts ütles intervjuus aripaev.ee-le, et kui maailmamajanduses kriis jätkub, siis teoreetiliselt on võimalik, et Eesti turul laenude väljastamine kinnisvara soetamiseks lõpetatakse sootuks või viiakse tingimustele, millega enamikul inimestel ei ole võimalik toime tulla – see suretaks täielikult välja ka kinnisvara ostu-müügituru.

Allikas: 25.november 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus