• Esileht
  • Sooman: Pankade laenutingimused muutuvad jälle leebemaks

Sooman: Pankade laenutingimused muutuvad jälle leebemaks

„Ehedaimaks näiteks selles vallas on ehk Swedbank, mille minimaalne laenumarginaal alanes novembri lõpus vahepealselt 3,75 protsendilt 2,1 protsendile,” selgitab Sooman. „Tõsi, teistel pankadel pole ametlik miinimummarginaal ka nii kõrge olnud. Leebumismärke näitavad aga ka teised pangad.”

Pärast ülemaailmse finantskriisi lahvatamist käesoleva aasta septembris muutusid ka pea kõik Eestis tegutsevad pangad uute eluasemelaenude väljastamisel äärmiselt ettevaatlikuks – kinnisvarabüroode esindajad teavad rääkida kümneid juhtumeid, kus klient „peletati” enda juures ära ebamõistlikult kõrgete intresside või muude tingimustega. Lisaks tuhniti agaralt paljude klientide finantsasjades, mis võimaldas avastada nende nelja-viie aasta taguseid maksehäireid ning seeläbi laenuandmisest keelduda.

Tema sõnul on pangandusturul märgata mõningast rahunemist. „Suurem osa krahhist tingitud kahjusid on kokku arvutatud ning müügiplaanid tahavad siiski täitmist. Kindlasti mängib oma osa ka nädalatagune Rootsi keskpanga lubadus, et finantsstabiilsuse tugevdamiseks ollakse valmis tagama vajalikku likviidsust. Eestis mängivad peamist rolli just Rootsi taustaga finantsasutused.”

Loomulikult ei hakka pangad lähiaastatel andma raha välja sama kergekäeliselt, kui seda tehti aastatel 2005-2006, kuid juba praegu on mitmelt raha-asutuselt tulnud positiivsemaid signaale eluaseme ostu finantseerimiseks. „Olgu selleks siis laenumarginaali alandamine, omafinantseeringumäära korrigeerimine mõnevõrra allapoole või lihtsalt positiivne laenuotsus varasema eituse asemel,” lisab Sooman.

Allikas: 3.detsember 2008.a. www.delfi.ee

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus