• Esileht
  • Kõrgklassi büroopindasid hoiab vee peal asukoht

Kõrgklassi büroopindasid hoiab vee peal asukoht

‘See on reklaamitrikk! Liide ‘+’ A-klassi järel on tihti meelevaldne, eriti linna keskusest väljajäävatel hoonetel,’ osutas Uus Maa Kinnisvara Kinnisvarakonsultantide äripindade osakonna juhataja Tanel Olek Delta Plazale. Kui maja on väga hea ja ei ole city's, siis on kõrgeim klass ‘A’, ilma plussmärgita.

Seega kõrgeimale klassile vajutab plussikrooni pähe vaid asumine keskuse tuiksoonel.

‘Kui äärelinna maja on juba A+, kas siis kesklinnas peab see olema A++!?’ imestas ta. Pole ju see arendajate jaoks üldse meelisteema.

Eliitpindadel annab tooni jätkusuutlik üüriline

Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade maakler Erko Närska sõnul ei ole olemasolevatel A+ äripindadel praeguseks ajaks vakants olulisel määral suurenenud. Vähemalt ei ole neid palju pakkumises.

Number

  • 3-5 aastaks valitakse eliitbüroopindadel enesele üürnik.

‘Ilmselt uue aasta esimesel poolel selgub, kas ja kui palju olemasolevate eliitpindade vakants tõuseb,’ jäi ta mõtlikuks.

Samas on nendel pindadel enamasti tugevad, maksujõulised rentnikud ning lepingud sõlmitud kolmeks kuni viieks aastaks.

Teisalt on tulevikus selliste büroopindade täituvuse väga sõltuvuses ka omaniku paindlikkusest ning vastutulekust üürihinna langetamise suhtes.Büroopindade turule sisenejatel on praeguses majandussituatsioonis kindlasti keeruline.

Närska veendumusel on tihti põhjuseks kulude optimeerimine, näiteks kolitakse väiksematele või odavamatele pindadele, täätajaid jääb vähemaks ning nii suurt pinda ei vajata enam. Väga oluliseks peetakse nüüd ka kommunaalkulude suurust ja tasuta parkimise olemasolu, nende arvelt soovitakse ka kokku hoida.

Teisalt on ka laenudega koormatud arendajad rahamaiad.

Ka eliitpinna arendaja tajub kuklas vakantsi ohtu

Oleki tunnistusel räägitakse nüüd ka eliitpindadel pikemalt lepingute üle.

‘Kui jätkusuutlik üürnik on lahkumas, siis võetakse tal varrukast kinni – et räägime…,’ osutas ta väärt klientide hoidmisele. Pealegi on just jätkusuutlikud kliendid, kel pole võlgu, eriti eeskujulikud brändid tõmbenumbrid, mis on ju ka reklaamiks majaomanikule.

Siiski nüüd tingivad üürilised erinevalt varasemast ka eliitbüroopindade juures lisaväärtuste üle. Näiteks Metro Plazas on erinevalt Kaksiktornidest Oleki seletusel vakants täitsa olemas.

Põhjustena nimetas ta liiga kõrgeid hindu ja tagasihoidlikke parkimisvõimalusi.

Tallinna Kaksiktorni arendaja ASi EKE Invest juhataja Rein Tiik tunnistas, et neil on õnneks vaid üks büroo tühi. ‘Väike ettevaatus antud majandusolukorras kulub ikka ära,’ nentis ta kahtlevalt tuleviku osas.

Tallinna tuiksoon Rävala puiestee poele sobimatu

Uue trendina koonduvad aga ka maailmakuulsad brändid ikka keskustesse. Näiteks Armani riietekaupluse esindus Rävala puiesteel pole tema veendumusel üldse hea koht.

‘No kui palju rahvast tahab sinna eemalolevasse Armanisse minna,’ näitlikustas ta. Pigem eelistatkse ikka siis juba Viru Keskust, kus kõik on koos. Rävala puiestee tuiksoon on pigem büroode, notarite, pankade rida.

Kommentaar

Marek Kerna
Grand Kinnisvara Oü juht

Eliitbüroopindadel on juba 10-15 protsenti vakantsi häire!

Ehkki kasumid on seal suured. Samas ega alla 100 krooni üüri ruutmeetrist A-klassi büroopindadest miskit ei saa. Kuid üüritakse sellistes majades ikka korruste kaupa.

Seega kui juba üks üüriline lahkub, on arendajal seda tunda. Kui aga peaks minema ära kolm-neli üürilist, siis on ju tõeline häda majas!

Seetõttu tuleb maja haldajal uurida alati iga üürilise tausta põhjalikult. Lepinguid on ju nüüdses majandusolukorras mõttekas sõlmida pikaks ajaks. Majaomanikule on pooleaastane ülesütlemise tähtaeg aga grandiks, siis jõuab ta leida lahkuja asemele uue üürilise.

Mul endal on büroohoonetes just paari firmaga probleemid. Pealtnäha on nad igati korralikud, kuid nüüd nutavad. Alguses eritingimuste nõudjad satuvad alati esimestena hätta.

Mis on mis?
Vakants – büroomaja täituvust näitav tühiolemise protsent
Allikas: 15.detsember 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus