• Esileht
  • Kinnisvaraturg kukkus sügavasse auku

Kinnisvaraturg kukkus sügavasse auku

Kui pool aastat tagasi tehti Eesti kinnisvaraturul ligi tuhat tehingut kuus, siis jaanuaris langes see arv allapoole 400 piiri. Inimeste ebakindlus tuleviku suhtes ei luba muutust paremuse poole veel niipea loota.
«Kinnisvaraturg on tugeva langustrendiga,» tõdes Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus. «Tehingute arv on langenud 2004.–2005. aasta tasemele ja tehingusummad vähenevad kvartaalselt umbes kümme protsenti.»

Tema sõnul ei saa küll väita, et turg oleks välja surnud, kuid ostuotsused venivad ja analüüs on põhjalik.

«Jaanuari tehingute arv on novembrikuise šoki peegeldus,» tõdes Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Septembrikuine finantskrahh jõudis siinsete pankade laenupoliitikasse alles novembris, mil laenukraanid sisuliselt kinni keerati.

Laenumarginaalid kasvasid vähemalt 3,75 protsendini, mis Euribori taset arvestades tähendas 9-protsendilist intressi ja 30-aastase miljonikroonise laenu puhul 8000-kroonist kuumakset.

Kuna ostuotsusest tehingu sooritamiseni kulub keskmiselt poolteist kuud, on tehingute arvu suur vähenemine jaanuaris igati põhjendatud.

Järsule kukkumisele järgneb tavaliselt tõus ning tugev langustrend on Lauguse sõnul ka paljud ostuhuvilised taas liikvele tõuganud.

Sooman tõdes, et pankade laenutingimuste leevendamine ja järsk hinnalangus on klientide huvi suurendanud ning mõne kuu pärast võiks Eesti suuremates linnades ja asulates kokku 700–800 tehingut kuus ikka teoks saada.

Kinnisvara hinnad on buumiaegsega võrreldes langenud keskmiselt 40 protsenti ning inimeste ostujõud on keskmist palka, kinnisvara ruutmeetri hinda ning pankade laenutingimusi arvestades kõrge. Viimase 12 aasta jooksul on see olnud praegusest kõrgem vaid 2003. aasta teises kvartalis.

Paraku hüppelist turu taastumist praeguses ebakindlas olukorras, mil täätuse määr kasvab ja inimestel puudub kindlus oma sissetulekute säilimise suhtes, oodata ei maksa.

«Täna ei taandu kinnisvaraturul aktiivsuse puudumine mitte finantstingimustele, vaid usalduse puudumisele,» nentis Sooman.

Lauguse sõnul on selle aasta kinnisvaraturg kiirmüügikeskne ja  tavalised katsetajad võtavad oma pakkumised maha, sest kõrgete hinnaootustega pole võimalik tehinguteni jõuda.

Ostuhuvi on tõusev ja hinnad langevad tasemele, kus on õige aeg oma säästud kinnisvarasse investeerida, andes ostetud pinna näiteks üürile ja teenides kõrgemat tootlust kui hoiustelt pangas.

«Müüa soovitame siis, kui tõesti on vaja. Lihtsalt katsetada pole mõtet. Keegi ei maksa praegu hinda, mis turu tõusufaasis makstakse. Kui leiate tänases turufaasis oma unistuste kodu, siis võimalusel ostke see,» soovitas Laugus.

Allikas: 13.veebruar 2009.a. Postimees

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus