• Esileht
  • Pangad on asunud julgemalt eluasemelaenu andma

Pangad on asunud julgemalt eluasemelaenu andma

Swedbank on tänavu üheksa kuuga kohtutäiturile andnud üle 350 kodulaenu nõude, ütles panga pressiesindaja Mart Siilivask.

«2009. aasta üheksa kuu kokkuvõttes on see alla 50,» ütles Sampo panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

Nordea panga Eesti krediidi arendusjuhi Tiina Kuke sõnul jõuavad sundmüügini üksikud tagatised.

Võlglasi paar protsenti

SEB ei avaldanud kohtutäiturile üle antud kodulaenu nõuete arvu. Pangal on kommunikatsioonijuht Silver Vohu sõnul eluasemelaenu lepinguid 40 000, neist ligi kolm protsenti on rohkem kui 60-päevase võlgnevusega ja hinnanguliselt jõuab kohtusse kümnendik pikaajalistest võlgnevustest.

Swedbankil on üle 60 päeva viivises alla kolme protsendi kodulaenu lepingutest. Oktoobris oli üle 60-päevase võlgnevusega kodulaenukliente 2000, samas kui jaanuaris oli neid vaid 650. Viimasel kahel kuul on pikaajalistes makseraskustes eluasemelaenuklientide juurdekasv aga pidurdunud.

Ka SEB kinnitusel on viivislaenude kasv pidurdunud. Sama nähtub Eesti Panga statistikast.
üle 60 päeva viivises eluasemelaenude osatähtsus jäi septembris augustile alla 4,2 protsenti, olles eelnevalt kümne kuu jooksul tõusnud. Aasta tagasi oli üle 60 päeva viivises eluasemelaenusid vaid 1,5 protsenti.

Pangad aga väljastavad juba taas julgemalt eluasemelaene. Eesti Panga teatel oli septembris eluasemelaenude käive 571 miljonit krooni ehk kümme protsenti enam kui augustis.

Eluasemelaenude käibe aastane langus on viimastel kuudel püsivalt vähenenud. Märtsis oli eluasemelaenude käive 80 protsenti, septembris aga 65 protsenti väiksem kui mullu samal kuul.

«Viimastel kuudel on eluasemelaenude väljastamine kasvanud 10–15 protsenti,» ütles SEB jaepanganduse juht Riho Unt.

Swedbank sõlmis septembris 158 protsenti rohkem eluasemelaenu lepinguid kui jaanuaris. Kuna kinnisvarahinnad on langenud, oli kasv mahuliselt väiksem – 87 protsenti.

Nordea pank väljastas üheksa kuuga eluasemelaene üheksa protsenti suuremas kogusummas kui mullu samal ajal. Seevastu Sampo pangas ei ole selle aasta jooksul kodulaenu lepingute sõlmimine kasvanud.

Kuna Swedbank ja Nordea on hiljuti omafinantseeringu määrasid alandanud, võib oletada, et eluasemelaenude väljastamine muutub veelgi aktiivsemaks. SEB ja Sampo omafinantseeringu määrasid alandama ei kiirusta.

Piisavad kapitalipuhvrid

Samas võib Undi sõnul väita, et juba praegu on eluasemelaenu võtta soodsam kui paari aasta eest, kuna kinnisvarahinnad on alanenud ja Euribor langenud rekordmadalale.

«Kui pere sissetulekuallikad on stabiilsed ja laenuvõtmise kavatsus hästi läbi mõeldud, on sobiv aeg kodusoetamise peale mõelda,» sõnas ta. «Eluasemelaenude nõudluse hüppelist suurenemist me ei näe, kas või ainult sellepärast, et täätuse tase jääb lähiaastail kõrgeks.»

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kase sõnul võib tääpuuduse kasvu tingimustes võlgnevuses eraisikulaenude osakaal veel suureneda. Siiski ei mõista ta laenutingimuste leevendamist hukka.

Kase kinnitusel on laenuandjatel varasemalt kogutud piisavad kapitalipuhvrid, et võimalike laenukahjumitega toime tulla.

Allikas: 9.november 2009.a. Postimees

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus