• Esileht
  • Kinnisvarakrahhi veel ei paista

Kinnisvarakrahhi veel ei paista

Kuigi selle aasta esimeses kvartalis vähenes kinnisvaratehingute arv umbes viiendiku võrra, ei rutta spetsialistid seda pidama peatse krahhi märgiks.

“Krahhiks ma seda ei nimetaks, pigem hakkab turg muutuma stabiilsemaks ja korrastub. Buumiaeg hakkab küll läbi saama,” ütles Uue Maa juhatuse esimees Jaanus Laugus. Tema sõnul on küll kahanenud tehingute arv, ent käive on jäänud endiseks. “Hinnad on varasemaga võrreldes lihtsalt nii palju tõusnud,” rääkis ta.

Lauguse sõnul jäid esimeses kvartalis paljud ostjad ootama, kas ennustused, mis räägivad peatsest kriisist kinnisvaraturul, osutuvad õigeks. “Inimesed on ostuotsuse edasi lükanud, aga aasta teisel poolel peaks turg normaliseeruma. Mingit suurt hinnalangust ei ole tulemas ja arendajad ei plaani suuri korrektiive,” lausus ta.

Kuigi Lauguse hinnangul suurt hinnalangust ei tule, pidas ta võimalikuks, et kuni kümne-protsendine kõikumine võib mõnel juhul hindu siiski tabada. “Seni on müüjad lisanud hinnale teadlikult kauplemisruumi, nüüd selgitame, et seda ei ole mõtet teha. Kui soovitakse korter kahe-kolme kuuga maha müüa, siis tuleks see müüki panna õige hinnaga,” sõnas ta. Hinnaparandust pidas Laugus või-malikuks eelkõige puhkudel, kui on kas kehv projekt või jätab ehituskvaliteet ja asukoht soovida.

Laugus rääkis, et kui varem on nõudlus selgelt ületanud pakkumist, siis nüüdseks on turg tasakaalus ning pakkumisnivoo hakkab vaikselt isegi nõudlust ületama. “See tähendab, et ostjal tekib lõpuks võimalus teha valikuid ja ta ei pea otsusega niivõrd kiirustama.”

Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Peep Sooman pidas tehingute vähenemise peapõhjuseks korterite ja majade hinnataset, mis ületab paljude klientide võimalusi. “Samuti mängib rolli pankade varasemast konservatiivsem laenupoliitika ning ostjate äraootav seisukoht hindade liikumise osas,” ütles Sooman. Ta lisas, et lähiajal peaks tehingute arv taas kasvama, kuna inimeste sissetulekud jõua-vad kinnisvarahindadele järele.

Sampo panga krediidiriski juht Arvi Lipp oli aga seda meelt, et rahulik periood jätkub veel mõnda aega. “Kaks aktiivset korteriostuperioodi on esiteks märstist maini ning teiseks sügisel. Mina usun, et rahulik periood jätkub ka selle aasta sügisel,” ütles Lipp ning lisas, et võib-olla 2008. aasta sügisest muutub kinnisvaraturg taas aktiivsemaks.

Lipu sõnul tuleb kinnisvaraturu rahunemine kasuks kogu majandusele. “Kui senine agoonia jätkuks, oleks lõpptulemus olnud kõigile palju valusam. Praegu tuli rahunemine vaikselt ja rahulikult, ühiskonna jaoks on see hea.”

Nii Tallinna kui ka Tartu kesklinnas korterit müüv Tarmo Toom ütles, et ka tema suhtub ennustatavasse krahhi rahulikult, kuigi on tähele pannud, et turg on vaibunud. “Tallinna kahetoalist korterit hakkasin ma müüma märtsis, alguses oli hind 1,6 miljonit krooni, siis langetasin 1,5 ning lõpuks 1,39 miljonile,” selgitas Toom ning lisas, et enne viimast hinnalangetamist oli ostjate huvi kesine. Praeguseks on ta korterile enda sõnul ostjad leidnud, kuid tehingut veel sõlmitud ei ole.

Tartus on raskem müüa

Toomi sõnul on Tartu korteri müümine võtnud oluliselt kauem aega. “Selle müüki alustasin jaanuaris, aga ostjat pole seni leidnud. Alguses küsisin miljon krooni, nüüd olen langetanud hinna 850 000 kroonile.”

Uut korterit osta sooviv Ivo Hunt ütles, et eilne teade kinnisvaraturu rahunemisest ei pane teda teisiti käituma. “Mingil hetkel peabki tehingute hulk vähenema hakkama, sest praegused arvud on olnud meeletud. Kui jääda liiga pikalt ootama ja vaatama, mis nende hindadega siis saab, võib juhtuda hoopis nii, et hinnad sama ajaga tõusevad ja parema hinna ootuses saad hoopis vastu pükse,” rääkis Hunt.

 

 

 

 

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus