• Esileht
  • Büroo- ja poepindade turul üürnik teel troonile

Büroo- ja poepindade turul üürnik teel troonile

‘Siin on klientidele väga ebamugavad parkimisvõimalused,’ ohkab Tallinnas Foorumi ärikeskuses asuva reisibüroo Oü SV Tours juhataja Jelena Bodrova. Kuna firma profiil nõuab kesklinnas paiknemist, ei saadud üürihinda eriti alla kaubelda. Samas lisab ta, et keskuses kipuvad kaupluste pinnad tühjaks jääma.

Ka kesklinnas hakkab tiibu laiutama hinnalanguse tont

Kaupluste pindadest on kaks tühjad. ühelt just lahkus Rootsi lasteriiete kaupluskett Polarn O. Pyret. Teisel suurel pinnal avab juulis poe kosmeetikaga tegelev Esthetique.

ärikeskuse omaniku Foorumi Kinnisvara Oü kauplusepindade väljaüürimisega tegeleva Karin Haabi sõnul pani Polarn O. Pyret neile teadmata põhjusel Baltimaades kõik oma seitse poodi kinni. Vaba pinna osas käivat läbirääkimised. Samas tema parkimisprobleemi ei näe – on ju Ahtri tänava pool üks parkla olemas.

‘üürilevõtjaga käivad ju ikka läbirääkimised, kuid edaspidine hinnalangus majanduse jahtudes on võimalik,’ jääb Haab üldsõnaliseks.

Sportland Eesti ASi kaupluse Timberland omanik Are Altraja ei tahtnud üüriteemat üldse kommenteerida.

Majaomaniku meelitus aitab parkimismuret varjata

Samas ärimajas ruume rentiva kommunikatsioonibüroo Jugaste, Liiva, Seimann partner Kristina Seimann määnab, et määdunud aasta lõpus firma Foorumisse saabudes sai majaomanikega läbirääkimiste käigus hinda täpsustatud. Tulemusega ollakse Seimanni sõnul praegu rahul – ruumipaigutus soosib meeskonnatääd, ruumid on suuremad, neid sai ise kujundada ja asukoht on kesklinnas.

‘Meil on maja täis, üürihind kehtib edasi, tulevikku ei oska hinnata,’ jääb üüriteemal napiks ärikeskuse büroopindade väljaüürimisega tegelev Arvo Einmaa.

Grand Kinnisvara Oü tegevjuht Marek Kerna peab Foorumi ärikeskuse peapuuduseks klientide parkimisvõimaluse nigelust. Sellega liitub üürihinna ja kvaliteedi suhe. Narva maantee alguse üür on tarbekaupluse jaoks kallis. Eksklusiivpoed läävad läbi paremini vanalinnas. Tegu on puhvertsooniga. ‘On olemas turuhind ja siis vaadatakse kliendile otsa, et riske maandada,’ avab ta üürihinna olemuse.

äärelinnas üür kukub, kuid kesklinnas on hinnavaakum.

Kommentaarid

Marko Kivirand, Uus Maa Kinnisvarabüroo kesklinna äripindade konsultant
Kui äärelinnas on üürnik juba otsustaja, siis kesklinnas tal veel eriti sõnaõigust pole. Samas aga nõuab ta juba siingi kvaliteeti.

Foorumi ärikeskuse puhul on klientide parkimine null! See on siin suurim puudus.

Kui on halb ilm, siis on see muidu hea koht äralõigatud. Foorumi ärikeskuse kaks tühja kauplusepinda on sellises kohas ebanormaalne.

Võrreldes paari aasta taguse ajaga ei püüa majaomanikud enam pindu välja üürida kahele-kolmele suurkliendile. Nüüd otsitakse väiksemaidki üürilisi.

Vivika Simmo, Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade maakler
Nüüdset olukorda saab kutsuda ‘ostja turuks’.

Hinnad langevad seal, kus on ülepakkumine. ülepakkumist on praegu büroopindade turul palju ning see jätkub ka järgmistel aastatel.

Kliendid tingivad enim äärelinnas.

Samas peavad ka kesklinna esinduslike hoonete omanikud üürnikele peagi vastu tulema hakkama.

Kaupmehed valivad aina enam kohta, naabreid ja kaaluvad, kas üldse on mõtet jahtuval turul uusi kauplusi avada. Kõrgemat üüri kui 300 kr/m2 on kesklinnas praegu üsna raske saavutada.

hinnad
    Büroode ja kaupluste kuu üürihinnad

  • äärelinn 150-250 kr/m2
  • Kesklinn 220-500 kr/m2
  • Vanalinn 600-700 kr/m2

1000 kr/m2 (ülieksklusiivsed väikepinnad)
Allikas: äripäev

Allikas: 9.juuni 2008.a. äripäev

© 1994-2024 EKFL | Privaatsus